Cambridge Üniversitesi’nden alınan veriler, Kazakistan’ın küresel kripto hash oranındaki payının arttığını gösteriyor.
Kazakistan’ın Kripto Madenciliği Merkezi Olabilmesi İçin Koşullar Oluşuyor
Çin’in kripto karşıtı eylemleri hızlandı. Hatta bazı raporlar, madencilik faaliyetlerine ev sahipliği yapan tesislerde elektriğin kesildiğinden bile bahsediyor.
Artık Çin’in kripto para madenciliği karşıtı tavrı açık olduğuna göre, büyük madencilik göçü devam ediyor. Ve üç ay önceki bu anlık görüntüye dayanarak, Kazakistan Çin’in yerini almaya niyetli gibi görünüyor.
Kazakistan Cumhuriyeti konum olarak Orta Asya’da Rusya ve Çin ile komşudur. GSYİH’sının %60’ı petrol ve gazdan oluşmaktadır. Fiziksel madencilik aynı zamanda önemli bir gelir kaynağıdır, çünkü Kazakistan geniş uranyum, değerli metaller, metaller, cevherler, alaşımlar, ve mineraller içerir.
Kazakistan hükümeti kriptoya genel olarak dostane bir yaklaşım benimsedi. Ancak konuyla ilgili çok az düzenleyici netlik var. Mart 2018’de Kazakistan Ulusal Bankası Başkanı Daniyar Akishev, ajansının kriptoya çok temkinli yaklaştıklarını söyledi ve ekledi:
“Kazakistan’da Merkez Bankası konuya karşı çok muhafazakar bir yaklaşım benimsiyor ve son derece katı kısıtlamalardan başka bir şeyi memnuniyetle karşılamıyor. Bu nedenle, ulusal para birimi ile kripto para birimlerinin değişimini yasaklamak istiyoruz. Her türlü madenciliğin yanı sıra borsanın bu alandaki faaliyetlerini de yasaklamak istiyoruz”
Ancak, sadece iki ay sonra, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, kripto düzenlemesi konusunda uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu tarafsız mesaj, gözlemcilerin hükümetin pozisyonunun hala kriptoya karşı sıkı sıkıya karşı olup olmadığını merak etmesine neden oldu.
Ancak, yeni mevzuat kripto madenciliğinin vergiye tabi olmayacağını belirlediğinden, Nisan 2019’a kadar daha net bir tablo ortaya çıkmadı. Bu daha sonra Kazakistan Senatosu tarafından onaylanan ve kripto madenciliğini yasallaştıran bir yasa tasarısıyla desteklendi.
Bunun da ötesinde, Kazakistan dünyadaki en düşük elektrik maliyetlerinden bazılarına sahiptir. Ortalama olarak, işletmeler kilovat saat başına 0,052 dolar ödüyor. ABD’deki işletmeler kilovat saat başına 0,108 ABD doları öderken, Çinli işletmeler kilovat saat başına 0,103 ABD doları ödüyor.
Çin İçin Trilyon Dolarlık Bir Hata
MicroStrategy CEO’su Michael Saylor, Çin’in kripto sektörüne karşı devam eden duruşunu eleştirdi. Çin’den sermaye ve madenciliğin çıkışının, geç görülen fiyat belirsizliğine önemli bir katkıda bulunan faktör olduğu yorumunu yaptı.
Sayıları gözden geçiren Saylor, Çin’in Bitcoin’ madenciliğinde %50 hisseye sahip olduğunu ve ondan yılda 10 milyar dolar kazandığını söyledi. Buna her yıl %100’lük bir büyüme oranı ekleyin ve Saylor, bunun kendileri için trilyon dolarlık bir hata olduğunu kanıtlayacağına inanıyor.