Kripto para piyasasını yakından ilgilendiren en önemli başlıklardan bi tanesi hükümetler tarafından ele alınan regülasyonlar olmaya devam ediyor. Buna göre Japonya’nın başlıca mali düzenleyicisi olan Finansal Hizmetler Ajansı (FSA), yerel bankalara yönelik son tavsiyelerinin ardından eşler arası (P2P) kripto işlemleri konusundaki tutumunu netleştirdi.
Japonya’da Dikkat Çeken Adım
FSA, 14 Şubat tarihli mektubunda bankaları gönderenin adının hesap adından farklı olması halinde kripto varlık değişim hizmeti sağlayıcılarına yapılan transferleri durdurarak kullanıcılarının korumasını daha da güçlendirmeye teşvik etti.
Konuya ilişkin böyle bir formülasyon ülkedeki P2P transferlerini tehlikeye atabilir, çünkü genellikle gönderici ve alıcı uçlarında iki farklı kullanıcı bulunur. FSA, tavsiyelerinin bir bireyden diğerine herhangi bir işlem öngörmediğini de belirtti ve konuya ilişkin şu yorumda bulundu:
“Bankalardan ve diğer finans kuruluşlarından bir bireyin banka hesabından bir kripto varlık değişim hizmeti sağlayıcısının hesabına nakit para yatırdığı durumlarda yasadışı para transferlerine karşı önlemleri güçlendirmelerini istemek amacıyla bu talebi yayınladık.”
Kripto Piyasası ve Dolandırıcılık Yöntemleri
Dolandırıcı X, mağdur Y’nin banka hesabından dolandırıcının yeni oluşturduğu kripto hesabına para göndermesini istiyor. Kripto platformu başka bir kişinin hesabına ilk para yatırma işlemini kabul etmeyeceğinden, dolandırıcı kurban Y’yi adını X olarak değiştirmeye ikna ediyor, böylece platform bunu kabul ediyor. Ancak bu aşamada yeni tavsiyelere göre banka göndericinin kripto platformuna para yatırmak için adını Y’den X’e değiştirmeyi talep ettiği şüpheli işlemi engelleyecek.
FSA’ya göre bu önlemler halihazırda çok sayıda finans kuruluşu tarafından alınmış durumda ancak ajans kripto varlık piyasalarına ilişkin endişeler yaratacak somut vakalara ilişkin herhangi bir rapor almadı. FSA’nın tavsiyeleri tüm finans kurumları için aynı şekilde gerekli değil. Bankaların kendi koşullarına bağlı olarak somut önlemleri değerlendirmeleri ve karar vermeleri bekleniyor.
Japonya’nın komşusu Güney Kore de kripto dolandırıcılığıyla mücadele için önemli adımlar atmaya devam ediyor. Mali İstihbarat Birimi (FIU), ülkede halihazırda faaliyet gösteren platformlardaki şüpheli işlemler için önleyici bir trade askıya alma sistemi getirecek. Bu sistem ön soruşturma aşamasında bile işlemleri dondurabilecek.