Japonya’nın elektronik ödemeleri benimseme girişimi kapsamında Mizuho ve diğer 60 Japon banka J-Coin Pay isimli yeni bir dijital cüzdan geliştirdi. Cüzdanın en dikkat çeken yanı, kripto teknolojisi/Blockchain altyapılı olmaması.
Dijital Ödemeler
Bankaların yeni hizmeti tıpkı Alipay ve WeChat Pay gibi akıllı telefon ödemelerinin işlenmesinde QR kodlarını kullanıyor. Dünya çapında nakit paranın en çok kullanıldığı ülkelerden Japonya 2020 Tokyo Olimpiyatları’na kadar bu durumu değiştirmek istiyor, dolayısıyla elektronik ödemelere yöneliyor. Rakamlarla durumu açıklamak gerekirse; Çin’de %60’ın üzerinde olan elektronik ödemelerin oranı Japonya’da yalnızca %20. Hükümetin hedefi 2025’e kadar bu oranı en az ikiye katlamak.
J-Coin
Bir Mizuho sözcüsüne göre J-Coin hiçbir şekilde kripto para veya Blockchain kullanmıyor. “J-Coin” kulağa yeni bir dijital token gibi gelse de Mizuho’nun açıklamasında “dijital para platformu” olarak tanımlanıyor. 2017’de bankadan bir sözcü CNBC’ye verdiği röportajda geliştirecekleri kripto paranın fiyatının Japon yenine sabitleneceğini belirtmişti. Ancak yapılan açıklamada bankanın hep bağımsız bir dijital para yerine QR kodlu ödeme sistemi geliştirmeyi planladığı savunuluyor.
JPMorgan’ın basmaya hazırlandığı JPM Coin ve Facebook’un üzerine çalıştığı Facebook Coin’den sonra bir dünya devinden daha “dijital para” geliyor. Her ne kadar J-Coin bildiğimiz türde bir dijital para olmasa da “kripto koin”, “veritabanı girdisi” şeklinde de anılıyor. Swift ve TransferWise gibi ödeme şirketleri, Blockchain’e yapılan bu girdilerin her zaman ödemeleri hızlandırmadığını ve ucuzlatmadığını belirtiyor.
Bununla birlikte son yıllarda dünya genelinde dijital ödemelerin arttığı bir gerçek. Nakit paranın çok az kullanıldığı İsveç bu konuda belki de başı çekiyor. Japonya örneğinde olduğu gibi hükümetlerin elektronik ödemeleri teşvik etmesi son derece mantıklı ve bunun için illa kripto paranın benimsenmesi gerekmiyor.
Kaynak: Qz