İsviçre Mali Piyasalar Denetleme Kurumu (FINMA) geçtiğimiz günlerde ICO’ların düzenlenmesiyle ilgili bir dizi yeni kuralın yürürlüğe konacağını açıkladı. Bu kurallar mevcut mali piyasanın mevzuatına entegre edilecek.
FINMA CEO’su Mark Branson bu yeni kuralları, blockchain teknolojisinin ülke pazarına başarılı bir şekilde girebilmesi için uygulanan bir yöntem olarak gördüğünü ifade etti. Ayrıca Branson blockchain şirketlerinin düzenleyici sistemlerden kaçamayacaklarını da ifadelerine ekledi.
Branson tarafından bu konuya ilişkin yapılan açıklamalar şu şekilde:
“ICO projelerini ve soruşturmaları idare edebilmek için uyguladığımız dengeli yaklaşım meşru girişimcilerin düzenleyici sisteme uyabilmelerine olanak tanıyor. Böylece girişimciler projelerini, finansal sistemin bütünlüğünü ve yatırımcıları koruyan yasalarımıza uygun bir biçimde başlatabiliyorlar.”
FINMA tarafından yapılan basın açıklamasına göre bu yeni kuralların uygulanmasının nedenlerinden birisi, İsviçre sınırlarında gerçekleşen ICO sayılarında gözlenen artış. Buna ek olarak, ICO’ların ne derecede ya da nasıl düzenlenmeleri gerektiği konusunda bir netliğin bulunmamasının da bu kurallara olan ihtiyacı artırdığını söyleyebiliriz.
FINMA basın açıklamasında bu konuya ilişkin şu ifadelere yer veriyor:
“Dinamik piyasa ve yüksek seviyedeki talep göz önünde bulundurulduğunda şeffaflığın oluşturulması bu noktada büyük bir önem arz ediyor.”
Üstelik FINMA ülke sınırlarında ICO’ların idare edilmesine yönelik belirli bir düzenlemenin ya da “uygun bir yasal doktrinin” bulunmadığına dikkatleri çekti.
Gelecekte düzenlenecek ICO’lara değer biçmek ve bunların düzenlemeleri için hangi yasaların uygulanacağını tespit etmek için FINMA, ICO’larda sunulan token’leri üç kategoriye ayıracaklarını belirtti. Bunlar; ödeme token’leri, kullanım token’leri ve varlık token’leri olarak bildirildi.
İsviçre’deki durumun böyle olmasına karşın ICO’ların küresel bazda düzenlenmelerinin kolay bir süreç olmadığı söylemek mümkün. Çin’in 2017 yılında ülkede ICO gerçekleştirilmesini yasaklaması bunu destekler nitelikte. Öte yandan Singapur ve Avustralya gibi ülkeler de mevcut mevzuata paralel ICO kuralları tasarlayarak İsviçre’yi yalnız bırakmıyorlar.
ICO düzenlemelerinin çoğunluğu, nispeten yeni olan bu fon toplama yöntemine katılırken, dolandırıcılık faaliyetleriyle karşılaşma potansiyeline karşı yatırımcıları uyarıyor. Ancak FINMA tarafından yapılan basın açıklaması, piyasadaki dalgalanmalardan dolayı ICO’ların getirdiği risklere ve blockchain teknolojisi ile yapılan sözleşmelerin net olmayan yasal yapısının potansiyel risklerine dikkatleri çekiyor.