İsveç, hidroelektrikle çalışan bir Bitcoin madencilik şirketini memnuniyetle karşıladı. Dünya çapında 400 MW’ın üzerinde enerji üretimine sahip bir madencilik ve veri merkezi şirketi olan Genesis Digital Assets Limited (GDA), ülkenin gelişen yenilenebilir enerji fazlasının da etkisiyle İsveç’te yeni bir veri merkezi açtı.
Bitcoin Madenciliğinde Devrim
Yeni operasyon, hidroelektrik enerjinin şebekeye hakim olduğu İsveç’in uzak kuzeyinde yer alıyor. GDA’nın icra başkanı ve kurucusu Abdumalik Mirakhmedov yaptığı açıklamada yeni veri merkezinin Porjus Hidroelektrik Santrali’nin yakınında bulunduğunu söyledi:
“Hidroelektrik santraline yakınlığı göz önüne alındığında, elektrik tüketimimizin tamamının yenilenebilir enerji ile sağlanmasını bekliyoruz.”
Veri merkezinin toplam kapasitesi yaklaşık 8 MW ve yaklaşık 155 PH/s (saniyede peta hashes) hash oranıyla sonuçlanması bekleniyor. GDA, Porjus veri merkezinde 1.900 Bitcoin madencilik makinesi bulunduğunu açıkladı. Luxor Mining’de İş Geliştirici Jaran Mellerud tarafından bildirildiği üzere, İsveç elektriğinin neredeyse tamamını nükleer ve hidroelektrikten üretiliyor.
“İsveç bir elektrik santrali ve 2021 yılında dünya genelinde kişi başına en fazla elektrik üreten beşinci ülke olacak.”
Yenilenebilir Enerji, Bitcoin Madenciliği İçin İdeal
GDA’nın stratejik genişlemesi, Kuzey Avrupa Bitcoin madenciliği ortamındaki daha geniş bir eğilimin parçası. Ocak 2012’de kurulan İsveçli Bitcoin borsası BT.CX‘in kurucusu Christian Anders, verdiği demeçte yüksek enerji fiyatları nedeniyle Bitcoin madenciliğinin çok yaygın olmadığını söyledi.
Ancak Anders, verdiği demeçte İskandinav ülkelerinin ayrı bir sınıf olduğunu söyledi:
“İsveç, Finlandiya ve Norveç’te enerji fazlası ve zaman zaman negatif enerji fiyatları var ve öncelikle dağıtılması zor olan uzak bir konumda hidroelektrik şeklinde yenilenebilir enerji var.”
Kullanılmayan, karaya oturmuş ve yenilenebilir enerji, en ucuz olma eğiliminde oldukları için Bitcoin madenciliği için popüler bileşenlerdir. Mirakhmedov, “İsveç aynı zamanda bol miktarda temiz enerji kaynağına sahip, bu da operasyonlarımızda dikkate aldığımız önemli bir faktör” dedi.
Dahası, bazı İskandinavlar Bitcoin’e karşı olumsuz bir tutum sergilerken, Anders enerji şirketlerinin Bitcoin madenciliğinin yararına yaklaştığını söyledi: “İsveç’in en büyük enerji üreticisi Vattenfall’ın CEO’su Bitcoin madenciliği ve bunun şebeke dengelemede kullanılması yanlısı.” Elektrik şebekelerinin Bitcoin madencileriyle dengelenmesi Amerika Birleşik Devletleri’nde de giderek yaygınlaşıyor.
Enerji tüketen ve karbon yoğun bir endüstri olarak tasvir edilen Bitcoin madenciliği, Cambridge Alternatif Finans Merkezi’ne göre yılda sadece 149,95 Terawatt saat elektrik ya da küresel enerjinin %0,7’sinden daha azını tüketiyor.
Bu arada, hidro dahil olmak üzere yenilenebilir enerji, küresel bitcoin madenciliği enerji karışımına hakim olmaya devam ediyor. Örneğin komşu Norveç, Bitcoin hash oranının yaklaşık %1’ine katkıda bulunuyor ve %100 yenilenebilir enerjiyle çalışıyor.