Geçtiğimiz Mart ayında piyasada büyük ses getiren Yapay zeka (AI) ve big data projelerinde ilgi giderek artıyor. Buna bağlı olarak kripto para dünyasının da heyecanla dolup taştığı görülüyor. Bu süreçte, piyasanın öncü şirketlerinden bir tanesi olan Santiment, yaklaşık 30 günlük süreçte en iyi performans gösteren projeleri ortaya koyan verileri paylaştı. Santiment, bu listeyi 30 gün içinde Günlük Geliştirme Faaliyeti (DDA) göstergelerine göre hazırladı.
İşte Santiment’in İlk 5 Listesi
Listenin başında, Oasis Protocol (ROSE) 172,2 gibi etkileyici bir DDA ile liderliği ele geçirmiş görünüyordu. Oasis Protocol, açık finansta yenilikçi olmayı ve sorumlu bir veri ekonomisini destekleme amacıyla hareket ediyor. Oasis Protocol, yapay zeka ve big data veri gizliliğini ön planda tutarak kendini rakiplerinden ayrıştırıyor.
Ocean’ın hemen ardından gelen NEAR Protocol (NEAR) ise 158,67’lik bir DDA değeriyle dikkatleri üzerine çekiyor. NEAR Protocol, merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmak adına ölçeklenebilir ve geliştirici dostu bir ortam sağlamasıyla tanınıyor. Kullanılabilirlik ve verimlilik konusundaki odağı, onu yapay zeka ve big data’dan fayda sağlamak isteyen geliştiriciler adına cazip bir seçenek olarak konumlandırıyor.
Listeye bakıldığında üçüncü sırada, The Graph (GRT) yer alıyor ve 115,3 DDA’ya sahip. GRT’nin amacı olarak ise verileri kolayca erişilebilir hale getirmek ve çeşitli blockchain ağlarında yapay zeka ve big data uygulamalarının geliştirilmesini kolaylaştırmak yer alıyor.
Son olarak listenin devamında ise Bittensor (TAO) ve Golem (GLM) yer alıyor. DDA değeri 67,07 olan Bittensor, geliştiriciler tarafından yapay zeka uygulamaları oluşturulmasına ve bunlardan para kazanılmasına olanak sağlayan merkezi olmayan bir makine öğrenimi ağı olarak konumlanıyor.
Bir diğer yandan 62 DDA ile ön plana çıkan Golem, bilgi işlem gücü için merkeziyetsiz bir pazar sağlayarak kullanıcıların sahip oldukları ve kullanmadıkları kaynaklarını kiralamalarına olanak sağlıyor.
Yaz Öncesi Genel Bakış
Bahsedilen projelere bakıldığında, kripto paralarda yapay zeka ve big data’nın çeşitli uygulamalarını ortaya koymaktadır. Gruplandırmak gerekirse Oasis Protocol ve Bittensor’un sırasıyla gizlilik ve makine öğrenimini ön plana çıkararak bu sektörde görülen temel endişeleri ve fırsatları incelediği görülüyor.
NEAR Protocol ve The Graph tarafına bakıldığında ise merkeziyetsiz uygulamalar adına gerekli altyapıyı sunarak yapay zeka ve big data projelerinin büyümesine olanak sağlıyor. Yaz mevsimine giderek yaklaşılırken gözler bu kripto paraların üzerinde olacakmış gibi görünüyor. Projelerde görülen güçlü geliştirme faaliyetleri, devam eden yeniliklere ve büyüme potansiyeline işaret ediyor.