İran merkez bankası birkaç Blockchain startup’ıyla birlikte yeni bir kripto para ekosistemi oluşturmak adına çalışıyor.
İran’da Kripto Paralar
Dünyanın her yanından merkez bankaları izole edilmiş Blockchain’lerle ilgili çalışmalar yapamaya başladı. İran ocak ayında Tahran’da düzenlenen konferansta bankalar arasında kullanılabilecek bir kripto para projesini tanıtmıştı. Gelecekte ödemelerde de kullanılması beklenen kripto paranın henüz yasallaşmadığı ve sürecin işlemesinin beklendiği açıklandı.
CoinDesk’in haberine göre bazı projeler merkez bankasının teknoloji kolundan destek almaya başladı. Hazırlanan projeler İran hükümeti tarafından çıkarılacak kripto paranın kullanılabileceği alanlar olarak görülebilir. Bu girişimlerden bir tanesi de Kuknos Protokol, Tahran merkezli Kuknos şirketi tarafından yaratıldı. Şirket özel bankalar arasında değişimlerde kullanılacak altın destekli Paymon adında bir kripto para geliştiriyor. Şirketin şimdilik 20 çalışanı bulunuyor ve çeşitli özel bankalardan destek alınıyor.
Kuknos danışmanlarından Soheil Nikzad Paymon’un aşamalı bir token olacağını belirtti. Öncelikle bankalar tarafından kullanılacak kripto para zaman içerisinde halka açılacak ve emlak sektörü gibi alanlarda kullanılacak. Nikzad Paymon’un yaklaşan token satışının herkese açık olacağını ve düzenleyiciler ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. İran’da 50’nin üzerinde Blockchain startup’ının bulunduğunu ifade eden Nikzad öngörülebilen gelecekte sadece bankaların kripto para basabileceğini sözlerine ekledi.
ABD Yaptırımları
Yaygın medya kaynaklarında İran’ın ABD’nin uyguladığı ekonomik yaptırımlara alternatif yol bulmak adına kripto paraları kullanacağı spekülasyonları sıklıkla yer alıyor. CoinDesk’in alıntı yaptığı konuyla alakalı anonim bir kaynağa göre sırf yaptırımlara karşı proje yürütmek “fazla şüpheli” olurdu. Bu konuda farklı bir görüş de yaptırımların atlatılmasında çalışan her bireyin yurt dışına çıktığında hedef olabileceğini savunuyor. Ek olarak Nikzad oluşturulacak sistemin uluslararası finansal sistemlere uyum sağlayacağını, projelerin asıl amacının maliyetlerin düşürülmesi ve İran içerisindeki işlemlerin hızlandırılması olduğunu belirtti.