IOTA Vakfı bir süredir gizli tuttuğu ‘’Q’’ projesini gün yüzüne çıkardı, proje hakkında yeni bilgileri duyurdu. Qubic yeni bir token olarak değil, IOTA içerisinde kullanılacak bir sistem olarak tanıtıldı. Bu yüzden airdrop ya da ICO düzenlenmeyecek.
Proje ilk olarak Ekim 2012’de bitcointalk’ta yer alan bir yazı ile ortaya çıktı. Yazıda Qubic ‘’bilgi çağının parası’’ başlığı altında ve herkes tarafından oluşturulabilen, kontrol edilebilen ve kullanılabilen para biri olarak tanıtılmıştı. IOTA ekibi de Qubic fikrinden esinlendi ve akıllı sözleşmeler ve Oracle makineleri (bir nevi sensör ve madenci rig’i) ile uyumlu çalışabilen bir proje geliştiriyor.
Proje hakkında aylarca spekülasyon yapıldı. IOTA ekibi Qubic projesi resmen 3 Mayıs’ta duyurdu ancak proje hakkında çok az bilgi paylaşıldı ve 3 Haziran’da detayların belli olacağı duyuruldu. Kripto topluluğunun beklentisi 3 Haziran’da tam olarak karşılanmadı ancak birçok detay gün yününe çıkmış oldu. Qubic internet sitesinde yer alan detaylardan bazıları şöyle:
Qubic’i IOTA’nın quorum tabanlı (bir çeşit oylama sistemi) işlemlerin gerçekleştirilmesi için çözümü olarak tanımlayabiliriz. Qubic Oracle makinelerini kullanarak gerçek dünyadan veri toplayabilecek ve IOTA’nın kendine özgü Blockchain’i Tangle’a ulaştıracak. Bununla bağlantılı olarak IoT’a bağlı depolama alanları ve işlemci güçleri düşük araçlar için Qubic protokolü dış kaynaklı işlem yapacak. Örneğin IoT’a bağlı görüntülü diafon sistemimiz olsun, kapımız çalındığında kameraya bağlı Qubic sistemi yüz tanıyabilecek ve bu veriyi Tangle’a gönderecek. Verinin işleyebilmesi için diafonumuzun işlemci gücü yetmeyeceği için bu işlemi diafon yerine Qubic dış kaynaktan işleyecek. Böylece yüz tanıma sistemiyle açılabilen kapılar yapılabilecek. Şu anda kapı çalındığında akıllı telefondan gösterebilen, görüntü kaydedebilen ve akıllı telefon aracılığıyla kapı kilidinin uzaktan açılabildiği diafonlar ve kilit sistemleri bulunuyor. Örnekler hayal gücüyle çoğaltılabilir.
Tangle gibi merkezsiz sistemlerin gerçek dünyadan veri toplaması zor olabiliyor. Qubic bu açığı kapatacak, gerçek ve sanal dünya arasında bir köprü oluşturacak.