IOTA topluluğu ilk quorum tabanlı akıllı sözleşme projesi TOQEN’ı sevinçle karşıladı.
IOTA’nın kendine has Blockchain’i Tangle üzerindeki ilk akıllı sözleşmeye MicroHash adı verildi. IOTA ağı katmanlardan oluşuyor bu katmanlardan 4. katmanda yer alan MicroHash oldukça karışık bir sistem üzerine kuruldu. IOTA katmanları şu şekilde:
- Katman: IOTA, veri aktarımı ve verileri koruyan katman
- Katman: Qubic Lite, IOTA’nın üzerine kurulmuş quorum sistemi
- Katman: TOQEN, Qubic Lite tabanlı, bir token’in Blockchain’ini canlandıran protokol
- Katman: MicroHash, TOQEN protokolü üzerindeki akıllı sözleşme
Qubic başlangıçta IOTA’nın akılı sözleşme çözümlerini oluşturması için kuruldu. Ancak bu sistem üzerinde IOTA token’larının nasıl çalışacağı teknik olarak belirtilmemişti. IOTA protokolü farklı olduğu için Qubic akıllı sözleşmeleri IOTA’yı kullanamıyordu. Bu yüzden yeni bir katman oluşturularak IOTA ağında akıllı sözleşmelerde kullanılmasının önü açılmış oldu.
Oluşturulan bütün katmanlar IOTA’nın yol haritasında belirlenmişti ancak başlangıçta IOTA’nın akıllı sözleşmelerde kullanılması planlanmamıştı. Bu yüzden IOTA’nın ana katmanının yerine üzerine geliştirilen katmanlarda akıllı sözleşmeler yerleştirildi. TOQEN de bu katmanın kripto parası olarak belirlendi.
TOQEN ağı başlatıldığında akıllı sözleşme işlemleri yapmak oldukça kolaylaşacak. TQN token’ları bu işlemler için kullanılacak. Merkezsiz kurumlar kendi Qubic sistemlerinde TQN token’larını akıllı sözleşmeler için depolayabilecek.
MicroHash’in başlatılmasıyla birlikte akıllı sözleşmelerde Ethereum’a bir rakip daha geliştirilmiş oldu. Bu yüzden Ethereum’un rekabet edebilmesi adına bir an önce ölçeklendirme sorunlarını çözmesi gerekecek. IOTA’nın akıllı sözleşmeleri Ethereum’un yerini alabilecek mi, zamanla göreceğiz.
Kaynak: Coinpage