Şöyle bir takvim yaprağına baktığımda… Gerçi takvim yaprağımı kaldı diyorsunuz değil mi? Bilgisayarıma bakıyorum ve tarihlerimiz gün itibari ile 11 Mayıs’ı gösteriyor ve sizden 1–2 hafta öncesini düşünüp, tekrardan bu zamana geri dönmenizi rica ediyorum!
Neden? Çünkü NFT’lere, verdiğim zaman dilimi aralığında baktığında, bir analiz gerçekleştirdiğinde, NFT sektöründe genel olarak bir düşüş olduğunu fark etmişsindir. Yani bir ayı sezonunda olduğumuzu söyleyebilirim! Tabii kendi fikrimce söyleyebilirim diyorum. Çünkü bunu kanıtlar nitelikte herhangi bir NFT pazarına girdiğinde; örnek vermek gerekirse Opensea NFT pazarında yukarıdaki Stats menüsünden Activity kısmını seçtiğinde karşına çıkan grafikte gözlerinin kan ağladığını görmeye başladım bile 🙂 Çünkü karşındaki grafik kırmızıya dönmüş durumda! Bu da elinde bulunan NFT’lerin değerinin düşüyor olması ve seni çoktan üzmeye başlaması demek. Dur dur! Belki de ben bu içeriği hazırlarken ve sende bu satırı okurken, birazcık da olsa aralara yeşiller karışmaya başlamıştır diye seni avutmak istiyorum… Hep sen odaklı yazıyorum ama bu olumsuz durum beni de etkilemiyor mu?
Şunu öncelikle kabullenmemiz lazım. Takip ettiğimiz bu sektör her gün, her saat veya her dakika hype içinde ilerleyecek veya sürekli zirveyi oynayacak diye bir kural yok. Nasıl ki kripto paralarda iniş çıkışlar oluyorsa bu sektörde de bu ve buna benzer iniş çıkışlar muhakkak olacaktır ve oluyor da zaten. Çünkü yeni gelişen bu teknoloji ne kadar merkeziyetsiz kavramının arkasına sığındırılmaya çalışılsa da zaman geçtikçe çevremizde olup biten çoğu şeyden etkilenebilecek durumda. Örnek mi istiyorsun? Savaşlar, dünya ekonomik bunalımı, enflasyon, kişiler, kurumlar, şirketler tarafından oluşturulan manipülasyonlar vb. gibi şeylerle yeni teknolojide maalesef merkeziyetsiz kavramından çıkıyor benim düşünceme göre ve bu sebeplerden dolayı da haklı olarak insanlarda oluşan fomo etkisi piyasaya giren paranın geri çekilmesine sebep oluyor. Doğal olarak bu da yukarıda bahsi geçen ayı sezonu dediğimiz sezona girmemizi sağlıyor.
Niçin ayı sezonu diyoruz? Yazımın ilk başlarında 1–2 hafta öncesine gitmenizi rica etmiştim. Sevdiğin veya gündemi meşgul eden koleksiyonlara baktığında, yine örnek vermem gerekirse, ortalığı kasıp kavuran Azuki projesinin floor fiyatı 31–36 ETH’den sergilenirken, şimdilerde baktığınızda 8–10 ETH arasında olduğunu görüyoruz. Yine aynı şekilde geçen hafta Yuga Labs’ın çıkarmış olduğu mintleyen insanların gas ücreti olarak bile 3 ETH ödemekten geri kalmadığı OthersideMeta NFT’lerinin satışı 10 ETH’den gerçekleşirken, şimdi baktığımızda 3–4 ETH’e sergilendiğini görüyorum. Bu da tekrardan bir ayı sezonunda ve gerçekten sağlam bir düşüşün olduğunu gösterir nitelikte.
Bununla birlikte bu kadar olumsuz şey olurken, akıllarda “NFT furyası son mu buluyor?” ya da “NFT’ler balon mu?” sorularını tekrardan gündeme getiriyor derken… Akıllarda oluşan bu olumsuz soruların üstünü çizer nitelikte, günlük yaşantımızda belki de zamanımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz, ellerimizdeki telefonlardan eksik etmediğimiz Meta’nın bünyesinde bulunan Instagram’dan güzel bir haber geldi. Instagram’ın başkanı Adam Mosseri 2–3 gün önce kendi Twitter hesabından paylaşmış olduğu bir tweet ile artık “Instagram sosyal medya hesaplarımızda NFT’lerimizi kullanabileceğiz, onları sergileyebileceğiz ve başkalarına gösterebileceğiz” dedi. Tabi bunun nasıl olacağı konusunda şimdilik çok detay verilmese de, gerçek kimliğimizi doğrular nitelikte olması açısından sıcak cüzdan diye tabir ettiğimiz Metamask gibi cüzdanlarımızı Instagram ile entegre edip cüzdanlarımızdaki NFT’lerimizi bu platformda sergileyebileceğimiz söyleniyor. Tabii şimdilik bu ABD’deki küçük bir NFT koleksiyoner grubu ve içerik üreticileri ile deneme aşamasında olup, Ethereum, Polygon, Avalanche ve Flow ağlarında ki NFT’lerin destekleneceği üzerine çalışmalar devam etmekte…
Peki Instagram’ın bu girişimi bizim için ne anlama geliyor? Bana göre NFT’lerin Instagram gibi bir platforma entegre edilmesi demek, normal hayatımızda da tekelleşme diye tabir ettiğimiz herhangi bir şeye belli bir kesimin egemen olduğu yapılaşmadan olumlu anlamda uzaklaşmak demek. Diğer bir değişle belli başlı pazarlar üzerinde toplanmaktansa daha fazla pazaryeri ve en önemli kitlelere ulaşmak demek. Düşünsene NFT’lerini sadece belli başlı pazar yerlerinde değil de milyarlarca ve milyonlarca kitleye sahip Instagram vb. gibi sosyal medya platformlarında yeni kişiler ile buluşturabiliyorsun… NFT’lerini gören kişiler “Aaaa buda neymiş yahu?” diyerek NFT kavramının altını irdemeleye ve araştırmaya başlıyor. Bu da NFT sektörüne yeni yatırıcımlar gelmesi anlamına geliyor.
Bir grup kesim “NFT’ler balon mu?” diye düşünüp dururken, aslında dünyanın önde gelen şirketleri, oluşumları, insanları bu pazara yön vermek ve aynı şekilde pay almak için büyük çalışmalar içinde…
Peki sen bu gidişatın neresindesin?
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Ben Sercan.