Uluslararası Para Fonu (IMF), Pakistan Federal Gelir Kurulu’ndan (FBR) 3 milyar dolarlık kurtarma fonuna hak kazanma şartlarından biri olarak kripto para yatırımlarından Sermaye Kazanç Vergisi (CGT) almasını istedi. IMF, 3 milyar dolarlık stand-by düzenlemesiyle (SBA) ilgili gözden geçirme görüşmeleri sırasında, Pakistan’ın federal kolluk kuvveti FBR’nin kripto sermaye kazançlarına vergi koymasını tavsiye etti.
IMF’den Dikkat Çeken Tavsiye
Yerel haber kaynağı The Haberleri‘e göre ülkeden ayrıca gayrimenkul ve borsada işlem gören menkul kıymetlerin vergilendirilmesini gözden geçirmesi istendi. IMF tarafından tavsiye edilen vergi oranlarındaki ayarlama, sahibinin mülkü satmayı veya elinde tutmayı seçmesine bakılmaksızın gayrimenkul varlıklarından elde edilen sermaye kazançları üzerinden yıllık vergi toplamayı amaçlıyor.
Buna ek olarak gayrimenkul geliştiricileri daha sıkı takip ve raporlama gerekliliklerine uymak zorunda kalabilir ve bu gerekliliklere uyulmaması halinde ağır para cezalarıyla desteklenerek gayrimenkul piyasasında yeni vergi kurallarının uygulanması sağlanabilir.
Yerel raporlar ayrıca IMF tarafından yapılan tavsiyelerin Genişletilmiş Fon Kolaylığı (EFF) kapsamında yaklaşan kurtarma paketinin bir parçası olabileceğini öne sürüyor. Sonuç olarak Pakistan’ın 2024-2025 mali yılı bütçesi sermaye kazançları için resmi olarak sıkı bir kripto vergisi getirebilir. 3 milyar dolarlık IMF yardımı diğerlerinin yanı sıra jeopolitik gerilimler, doğal felaketler ve istikrarsız ulusal yönetişimin doğrudan bir sonucu olan borç temerrüdünden Pakistan’ın hiperenflasyonlu fiat ekonomisini istikrara kavuşturmayı amaçlıyor.
Pakistan ve Yapay Zeka Adımı
Dört gün sürecek IMF incelemesi 14 Mart’ta başladı ve Pakistan’ın koşulları kabul etmesi halinde yaklaşık 1.1 milyar dolar ödenecek. Kripto sermaye kazançlarının vergilendirilmesi çağrısı, Maliye ve Gelirden Sorumlu Devlet Bakanı Aisha Ghaus Pasha’nın ülkenin kripto işlemlerini asla yasallaştırmayacağını söylemesinden yaklaşık bir yıl sonra geldi.
Pakistan, 2027 yılına kadar bir milyon yapay zeka eğitimli Bilişim Teknolojisi mezunu çıkarmayı hedefleyerek yapay zeka üzerine önemli bir hedef belirliyor.
Politika çerçevesi, Pakistan’ın kamu ve ulusal iyileştirme için yapay zekayı entegre etme isteğini ortaya koymakta. Ülke, 2023 ile 2028 yılları arasında değişen zaman çizelgeleriyle 15 hedef belirledi. Bu girişimleri desteklemek için Pakistan, BT ve Telekom Bakanlığı’nın yeterince kullanılmayan kaynaklarını ve fonlarını kullanarak bir Ulusal Yapay Zeka Fonu kurmayı planlıyor.