İngiltere merkezli finansal hizmetler devi Standard Chartered Plc. 2030 yılı için ekonomik tahmin raporunu yayımladı. Rapora göre dünyanın bir numaralı ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri üçüncü sıraya gerileyecek. Çin ve Hindistan ise tahtı ABD’den devralacak.
Standard Chartered Plc’ye göre Çin önümüzdeki on yılda dünyanın en büyük ekonomisi olacak ve tahtını sağlamlaştıracak. Bir diğer Asya ülkesi Hindistan ise ikinci sıraya yükselecek. Standard Chartered’ın tahmin raporunu ülkelerin hem Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nı (GSYH) hem de Satın Alma Gücü Paritesi’ni (SAGP) göz önünde bulundurarak hazırlamış.
Finansal hizmetler devi, Hindistan’ın yıllık ekonomik büyüme oranının 2020’li yıllarda %7,8’e ulaşacağı görüşünde. Rapora göre Çin’in ekonomik büyümesi ise yavaşlayacak ve %5’e gerileyecek. Ayrıca Hindistan’ın 2030 yılında dünyanın en kalabalık ülkesi olması bekleniyor.
Standard Chartered’ın tahminlerine göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında çok büyük değişikliklerin yaşanması bekleniyor. Öyle ki Standard Chartered’ın tahmin raporuna göre sıralamada üst sıralarda yer alan Avrupa ülkeleri, 2030 yılında Asya ülkelerinin gerisinde kalacak.
2018 yılında Asya ülkeleri, küresel milli gelirin %28’ine sahipti. Rapora göre ise bu oranın 2030 yılına kadar %35’e yükselmesi bekleniyor. Eğer tahminler gerçekleşirse Asya ülkelerinin küresel milli gelirdeki payı ABD ve Avrupa ile aynı seviyeye yükselmiş olacak. Ayrıca Standard Chartered’ın araştırmasına göre Türkiye de şaşırtıcı bir büyüme kaydedecek. Türkiye, Standard Chartered’ın ekonomik tahmin raporuna göre 2030 yılında dünyanın en büyük 5. ekonomisi olacak.
Standard Chartered’ın ekonomik tahmin raporunda ilk beşte yer alan ülkelerin sıralaması şöyle: Çin, Hindistan, ABD, Endonezya ve Türkiye. Ayrıca listede Latin Amerika ülkesi Brezilya altıncı, Ortadoğu ülkesi Mısır yedinci sırada, dünyanın en büyük ekonomilerinden Rusya, Almanya ve Japonya ise sırasıyla sekizinci, dokuzuncu ve onuncu sırada. Eğer tahminler doğru çıkarsa İngiltere, Kanada ve Fransa gibi gelişmiş ülkeler sıralamada ilk 10’un dışında kalacak gibi görünüyor. Görünüşe bakılırsa dünya dinamikleri önümüzdeki yıllarda köklü bir değişim yaşayacak.
Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) Yürütme Kurulu üyesi Dilnişin Bayel, geride bıraktığımız ekim ayında bazı açıklamalarda bulunmuş ve 2027 yılında küresel Gayri Safi Milli Hasıla’nın %10’luk kısmının Blockchain üzerinden geçeceğini iddia etmişti.