Güney Koreli yetkililer ülkede artan endişeler nedeniyle dikkatleri “tezgah üstü” (OTC) kripto varlık alım satım platformlarına çevirdi. Bu ticarete konu olan kripto varlıkların suç faaliyetleri için kullanıldığı şüphesiyle hareket geçen yetkililer buna ek olarak ülkedeki mali düzenleyicilerin bu platformları izlediklerini de belirtti.
Borsalar İçin Düzenleme Şart
Yerel bir gazetede yayınlanan habere göre başsavcı yardımcısı Ki-No-Seong ve Finansal Hizmetler Komisyonun’dan (FSC) Park Min-woo ülke genelinde faaliyet gösteren ancak yasal çerçevelere göre düzenlenmemiş kripto para borsalarına odaklanan “Kripto Varlıklarla İlgili Cezai Yasal Sorunlar” konulu bir oturuma katıldı. Etkinliğin ardından No-Seong, suç faaliyetlerine karışma endişeleri nedeniyle OTC kripto piyasasının düzenlemesi çağrısında bulundu:
“Yasadışı kripto para şirketlerinin denizaşırı şirketleri var ve yasadışı olarak elde edilen kripto para birimini Kore wonuna veya yabancı para birimine dönüştürme işiyle uğraşıyorlar. Bu şirketlerin beyan edilmemiş kripto para borsa işletmeleri olarak düzenlenmesine ihtiyaç var.”
“OTC kripto para borsası” terimi ülkede hizmet veren ancak düzenleyici kurum tarafından tanınmayan trade platformları için kullanıyor. Kripto varlık işlemleri, eşler arası (P2P) borsalar da dahil olmak üzere düzenlenmiş platformlar ile neredeyse aynı işlemleri içerir. Yetkililere sunulan raporda Güney Kore’de hizmet veren ve hükümet tarafından tanınan en büyük kripto borsası Upbit’te toplam 172 kripto para varlığı bulunurken, OTC platformları 700’den fazla kripto varlık için alım satım hizmeti sunuyor.
Milyar Dolarlık Kaçakçılık Tespit Edildi
Raporda ayrıca kripto varlıkları Kore wonuna dönüştürmek için OTC platformlarının kullanıldığına dair iddalar da yer aldı. Incheon Bölge Savcılığı Uluslararası Suçlar Soruşturma Departmanı, Ekim 2021 ve Ekim 2022 tarihleri arasında bu platformlarda yasadışı döviz işlemleri yapmakla suçlanan üç kişiyi tutukladı ve bu kişilere dava açıldı.
Bu kişilerin Libyalı bir grubun isteği üzerine denizaşırı OTC platformlarından 70,9 milyon dolar (94 milyar won) değerinde kripto varlık satın aldıkları ve daha sonra bu varlığı nakde dönüştürmek için Kore’ye gönderdikleri tespit edildi. Kore Gümrük Servisi tarafından açıklanan bir raporda kripto varlık kullanılarak yapılan yasadışı döviz işlemlerinin geçtiğimiz yıl 4 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.