Kore Bankası 6 Nisan’da bir merkez bankası dijital para birimi veya kısaca CBDC çıkarmanın lojistiğini değerlendirmek için bir pilot program başlattığını duyurdu. Güney Kore merkez bankasının böyle bir para birimini derhal uygulamaya yönelik bir planı bulunmamakla birlikte pilot program, değişen piyasa koşulları karşısında bunu yapmaya hazır olmasını sağlayacak.
22 Aylık Pilot Program
Şubat 2020’de yapılan teorik araştırmanın ardından yapılan açıklamalara göre, pilot CBDC düzenlemesinin teknolojik ve yasal bir incelemesini içerecek. Ayrıca Mart ayında başlayan pilot programın Aralık 2021’e kadar 22 ay sürmesi planlanıyor.
İlk aşama, Temmuz 2020’ye kadar beş ay boyunca çalışmak üzere CBDC’nin gereksinimlerini ve tasarımını tanımlamak olacak. Bu Nisan ayından Ağustos ayına kadar planlanan para birimini uygulamak için gerekli teknolojinin bir gözden geçirilmesiyle birlikte ilerleyecek.
Bunu takiben 2020’nin sonuna kadar süren iş süreçlerinin bir analizi yapılacak. Son olarak 2021’in tamamının 12 aylık bir CBDC pilot sistemi oluşturma ve test edilmesi süreci olacağı belirtiliyor.
Kesin Tarih Yok
Duyuru, bankanın Güney Kore’de dijital bir para birimi çıkarmaya derhal ihtiyaç duymadığını, bunun yerine diğer ulusların alandaki araştırmalarına dayanarak, böyle bir hareketin bir zorunluluk haline gelmesi durumunda hazırlanmasını istediğini açıkça belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
Yakın gelecekte bir CBDC piyasaya sürme ihtiyacı, hala var olan nakit talebi, rekabetçi ödeme hizmeti piyasası ve yüksek seviyeli finansal içerme göz önüne alındığında hala zayıftır, ancak bu durumda hızlı bir şekilde adım atmaya ihtiyaç vardır. Yurtiçi ve yurtdışı piyasa koşulları hızla değişiyor.
Cointelegraph’ın haberine göre, Çin merkez bankası en büyük önceliğinin CBDC‘nin gelişimi olduğunu vurgularken, Fransa Bankası CBDC’lerin bankalararası ödeme sistemlerine entegrasyonunu test etmeyi teklif ediyor. Bu arada Filipinler UnionBank başkanı fiziksel nakdin sonunun geldiğini düşünüyor.