Monero (XMR) da işler geçtiğimiz ay pek de yolunda gitmiyordu. Binance’in 20 Şubat tarihinde delist etmesinin ardından fiyatta büyük bir düşüş yaşandı. Piyasanın lideri konumunda bulunan gizlilik coin’i 150 dolar fiyat bölgesini bu sürecin ardından yeniden elde etti ve daha da önemlisi 100.000’in üzerinde günlük işlem sayısıyla rekor tazeledi.
Monero Ağında İşlem Sayısı
Monero ağı dikkatleri çekmeye devam ederken, 5 Mart’ta günlük işlem sayısında ATH seviyesine ulaşarak tüm ilgiyi üzerine topladı. O tarihte BitInfoCharts’a bakıldığında, 12 Ağustos 2022’de kaydedilen 60.305 işlemin çok üzerinde olan 96.495 günlük işlem gerçekleştirildi.
Daha sonrasında bu seviyeyi de geride bıraktığını söylemek doğru olacaktır. Dün yani 6 Mart tarihinde onaylanmış tam 102.708 işlem gerçekleştirildi.
XMR Fiyat Analizi
Monero’nun son dönemdeki fiyat hareketi de dikkat çekici görünüyordu. Geçmişe dönüp bakıldığında, XMR’da gelen delist duyurusunun ardından 6 Şubat’ta fiyat 165 dolardan 101 dolara kadar geriledi. Bir diğer yandan bu dönemde yaşanan, yaklaşık %39’luk kayıp, 7 Şubat günü yeniden toparlanmayla fiyatın 129 dolara kadar hareket gerçekleştirmesiyle kayıplar önemli bir oranda telafi etdildi.
20 Şubat tarihinde Binance en sonunda Monero’yu delist etti. Günün açılış ve kapanışı kıyaslandığında fiyatta 24 saatlik süre içerisinde %10’luk bir değişim yaşandı. O günden bu yana XMR’da güçlü bir fiyat hareketi yaşanıyor ve fiyat 153 dolara kadar yükseldi. Yazım saati ile şu anda 139,58 dolar seviyesinde işlem görüyor.
İlginç bir şekilde Monero piyasaya meydan okudu ve Binance’in delist ettiği günün ardından bugüne kadar %27’nin üzerinde artış yaşadı ki bu durum yatırımcıların gizlilik projelerine hala ne kadar merak duyduğunun bir göstergesi olabilir.
Monero (XMR) Yorumları
Bitcoin‘e (BTC) tarafında yapılan en büyük eleştirilerden bir tanesi, uzun bekleme süresi ve karşılanması zor olan yüksek ücretlere yol açan sınırlı işlem kapasitesine bağlı zorlukların varlığıdır. Peki, günlük 100.000’den fazla işleme ev sahipliği yapan Monero’da bu durum nasıl bir yansımaya sebep oldu?
Bir X kullanıcısı olan Untraceable, Monero’nun dinamik bloklarını işaret eden gönderi paylaşımı yaptı. Dikkat çekici bir biçimde, ağın ilk kez -işlem sayısına bağlı olarak yüksek hacme de bağlı olduğunu düşündürebilecek-dinamik blokları kullanmak zorunda olduğunu da belirtti.
Ayrıca, gerçekleşen işlemler süresince ortalama blok boyutunun her bir blok için 300 kb’den 320 kb’ye kadar yükseldiğini de belirtti.