Para, millattan önce 7. yüzyılda ilk defa Lidyalılar tarafından Anadolu’da kullanılmaya başlandı. Peki Lidyalılardan önce insanlık para gereksinimini nasıl karşılıyordu? Ne oldu da insanlar adına para denilen bu değersiz metal parçasına ihtiyaç duymaya başladı?
Adına milattan önce teknoloji denmese de birşeyler sürekli gelişiyor. Nasıl tekerleğin icadı bugün dünyanın bir ucundan bir ucuna gitmeyi kolaylaştırıyorsa, internet sayesinde insanlar dünyanın en ücra köşesindeki bir köyde gerçekleşen olay hakkında bilgi sahibi olabiliyorsa, dünyanın en faydalı ama bir o kadar da zararlı objesi, para neden teknolojik bir evrim geçirmesin ki?
İlk çağlarda takas yönteminin yeterlilikleri karşılayamaması sonucu, en makul takas birimi olarak değerli metaller ortaya çıktı ve adına para denildi. Para, kuşkusuz yaşantımızda çok önemli bir yere sahip. Ancak, finansal teknolojilerin getirdikleriyle birlikte günümüzde hiçbir değeri olmayan geleneksel paralar da tarihin tozlu sayfalarında kaybolacak yerini dijital paralara bırakacak.
Dünyanın en büyük haber sitelerine baktığımızda dünyanın en köklü gazetelerinden evrildiklerini görüyoruz. Yani gazeteler bile dijitalleşiyor, geleneksel medyanın yerini yeni medya alıyor. 2008 Dünya Ekonomik Krizi’nin ardından küresel finansal siteme tepki olarak geliştirilen Bitcoin, çoktan hükümetleri ve finansal otoriteleri tedirgin etmeyi başardı. Zengin yeraltı kaynaklarına sahip olan İran ile Venezuela buna rağmen karşılıksız para basma yetkisini elinde bulunduran ABD’nin yaptırımları nedeniyle ekonomik olarak çökmüş durumda.
Unutmadan… Çin’in 1000 yıl önce icat ettiği barut, 19. yüzyılda Avrupalılar tarafından Çin’e boyun eğdirmek için kullanıldı. Ya teknolojiyi benimsersiniz ya da başkası size karşı kullanır ve zor duruma düşersiniz. İran ve Venezuela Bitcoin gibi, engellenemez, merkezsiz ve tarafsız bir para biriminin değerini er ya da geç anlayacak. Kripto paralar finansal sistemdeki merkeziliği ortadan kaldıracak ve yeni bir soluk getirecek.
Paranın dijitalleşmesi süreci bence kontrol edilememe korkusu yüzünden gecikiyor.. Gelişmenin önünde hiçbir güç duramaz sözü burada da geçerli tabi. .Er ya da geç olacaktır.. Bu arada iran’ı bilmem ama venezuella ekonomik krizden çıkış olarak bitcoini (petro coin) kullanıyor bile.. Hatta yakında sadece petro coin geçecekmiş ülkede..