Kısa süre önce piyasaya sürülen merkezi olmayan bir sosyal (DeSo) ağ olan Friend.tech, 19 Ağustos’ta 24 saat içinde 1 milyon doların üzerinde komisyon geliri elde ederek Uniswap ve Bitcoin ağı da dahil olmak üzere kripto ekosistemindeki yerleşik oyuncuları geride bıraktı.
Devleri Geride Bıraktı
Platform, 11 Ağustos’ta beta sürümünde başlatıldı ve kullanıcıların bağlantılarının “hisselerini” alıp satarak sosyal ağlarını tokenize etmelerine olanak tanıyor ve bir başkasının hissesini satın alan bir kişinin birbirlerine özel mesajlar göndermesini sağlıyor. Protokol işlemlerden %5 komisyon ücret alıyor ve işlemlerden elde edilen komisyondan hesap sahibi de pay elde ediyor.
Coinbase‘in Layer-2 ölçeklendirme çözümü Base ağı üzerine inşa edilen platformda 24 saat içinde kayda değer bir faaliyet görüldü. DefiLlama’nın verilerine göre, Friend.tech 24 saat içinde 1,12 milyon dolar ve lansmanından bu yana 2,8 milyon dolar komisyon geliri elde etti. Yazının yazıldığı sırada sosyal platformda 724.000’den fazla işlem ve 64.500’den fazla kullanıcı ile toplam proje geliri 1.88 milyon dolar olarak hesaplandı.
Tartışmalara Konu Oldu: FUD Yaratılıyor!
Projenin arkasında takma isimli geliştirici Racer’ın olduğuna inanılıyor. Coinbase’deki kıdemli bir yazılım mühendisine göre, Racer daha önce her ikisi de NFT’lere dayanan TweetDAO ve Stealcam sosyal medya ağlarını yarattı. Friend.tech ile Racer, işlem ücretlerinden telif hakkı kazanmak için geniş bir hayran kitlesine sahip kripto fenomenlerinin yanı sıra risk sermayedarları ve kripto endüstrisindeki kilit oyuncularla ilişkileri güçlendirmek isteyen Web3 projelerini hedefliyor.
Bu heyecan; sosyal platformun gelir modeli, riskleri ve geleceğine ilişkin analizleri de ateşledi. Merkezi olmayan finans araştırmacısı Ignas, Friend.tech‘in mevcut iş modelinde “gelirin yalnızca alım satım ücretlerinden geldiğini, daha fazla hissedara sahip olmaktan gelmediğini” belirtti ve Twitter’da “tartışmalı kişiliklerin daha fazla kazanabileceğini ve hatta FUD yaratmanın ücret kazanmak için bir strateji olarak kullanılacağını” ekledi.
Talk.Markets kurucusu Lux Moreau da hisseler satıldıkça fiyatlarının önemli ölçüde arttığına, bunun da platformdaki daha küçük grupları ya da alt grup oluşumlarını potansiyel olarak teşvik ettiğine dikkat çekti.