Fransa menkul kıymetler piyasası düzenleyici kurumu Autorité Des Marchés Financiers (AMF) dün yayınladığı açıklamada, kripto para türev ürünlerinin, Avrupa Birliğinin Ocak ayında getirdiği finansal reformlara göre düzenleneceğini kaydetti. Düzenleme gereği türev ürünlerin elektronik ortamlarda reklamı yapılamıyor. AMF’nin açıklamasında da internet ortamındaki kripto para türev ürünü reklamların yasal olmadığı vurgulandı.
AMF’nin gönderme yaptığı Avrupa Birliği talimatına (MiFID 2) göre opsiyonlar, vadeli işlemler, takaslar ve bunlara ilişkin dayanak varlıklar nasıl düzenleniyorsa türev ürünler de öyle düzenlenmeli. Birçok online kripto para işlem platformu hizmetlerine çift değişkenli opsiyonları, kur farkı sözleşmelerini (CFD) ve forex sözleşmelerini ekledi. Tüm bunlarda bitcoin dayanak varlık olarak kullanıldı. Yani işlemler bitcoin cinsinden yapıldı. Bunun üzerine AMF, getirilecek yasal tanımda kripto paraları hem bir türev ürün hem de dayanak varlık olarak ele aldı.
Bloomberg’in haberine göre ülkede faaliyet gösteren Plus500 Ltd. Ve IG Group Holdings Plc. şirketleri kripto para türev ürünleri hizmeti veriyor. Plus500 sözcüsü Kelsey Traynor, şirketinin tüm kur farkı sözleşmelerinin AMF’nin talimatlarıyla uyumlu olduğunu açıklıyor.
Aralık 2017’de Fransız hükümeti finansal teknoloji şirketlerinin ve bankaların, blockchain temelli platformlardaki borsaya kayıtlı olmayan menkul değerlerle işlem yapabileceğini açıkladı. Bununla amaçlanan şey elbette ki kamuoyuna “Fransa’nın finansal teknoloji cenneti olduğu” mesajını vermekti.
Bir ay sonra, Ocak 2018’de ise Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ilginç bir karar aldı: 4 yıl önce bitcoin’i “modern zaman lalesi” olarak tanımlayan “Mösyö Bitcoin” lakaplı Jean-Pierre Landau, kripto paralarla işlenen suçları önleme amacıyla kurulan ekibin başına atandı.