Daha hızlı, daha hafif, daha güvenli. Bunlar, ethereum blockchain’inin bir sonraki yükseltme hedefi olan ve merakla beklenen Metropolis hard fork’unun ağ için vaat ettiklerinden yalnızca birkaçı.
Hayata geçiş tarihi geliştirici ekibi tarafından Eylül ayı olarak açıklanan Metropolis yükseltmesi bir süre daha ertelendi. Eylül ayının gelmesiyle birlikte özellikle Reddit üzerindeki kullanıcıların, girişimcilerin ve piyasanın yükseltmeye dair fikirlerini görmezden gelen geliştirici ekibi, tedbiri elden bırakmak istemiyor. Bu sebeple süreci yavaşlatan ekibin, bunun yanı sıra yükseltme planında da bazı değişikliklere gideceği açıklandı. Metropolis, Byzantium (Bizans) ve Constantinople (İstanbul) olmak üzere iki bölüme ayrıldı. Hâlâ geliştirilmekte olan Bizans ve İstanbul’a, en yakındakiler olarak göz atalım..
Byzantium
Byzantium’la gelecek yenilikler, potansiyel suistimalleri önleyip ağın daha verimli çalışmasını sağlayacak. Güvenilmeyen bir node’un kontrata girip kontratı manipüle etmesini önlemek için çeşitli güvenlik önlemleri alınacak ve kontratlar daha güvenli hâle getirilecek.
Birçoğu teknik ve yazılımsal olan yeniliklerin ağı en çok etkileyecek olanı ise “zorluk bombası” denen yükseltme. Zorluk bombasıyla birlikte işlem süreleri ve madenci ödülleri azalacak. Bir diğer deyişle madencilik süreci daha hızlı ve ucuz olacak.
Bir diğer önemli yenilik ise zk-snarks. Gizlilik merkezli kripto para z-cash ile birlikte geliştirilen teknolojiyle birlikte ethereum ağında gerçek anlamda gizli işlemler yapılabilecek.
Constantipole
Metropolis’in ikinci hard fork’u Constantipole’un aktive ediliş tarihi, ethereum kodunu tehdit eden saldırılar yüzünden açıklanmadı.
Constantintipole ile birlikte yapılacak en önemli değişiklik hesapların güvenliğiyle ilgili. Buna göre hesaplar daha esnek ve kişiye özel hâle getirilecek. Bir diğer deyişle kullanıcılar, ödemelere istedikleri kriptografik spesifikasyonları yazarak kendi güvenlik modellerini tanımlayabilecek.
Ancak görünen o ki, bunun gerçekleşmesi için piyasa olarak önümüzde uzun bir bekleme süresi var. Öyle ki, geliştiricilerin önce kodda meydana gelebilecek ve ağa büyük zarar verebilecek yazılımsal sorunlara ve saldırılara önlem alması gerekiyor.
Kaynak: Coindesk