Kripto sektöründe tüm zamanların rekorunu kıran tek para birimi bitcoin değil.
Ethereum blockchain’inin kripto token’i ether ana akım medyanın dikkatini yönelttiği bitcoin’in birazcık gölgesinde kaldı. Evet, bitcoin sene başından beri değerini yüzde 50 oranında artırdı. Ancak ethereum’un aynı zaman diliminde yüzde 900’lük yükselişi incelenmeyi hak ediyor.
2015’te işlemlerine başlayan para birimi ether uzun yol kat etti. 1 Ocak’ta 8 dolar olan para birimi geçen hafta tüm zamanlar rekoru olan 100 dolara yükseldi. Ethereum’la yeni tanışanlar şimdi derin bir nefes alıp ethereum hakkında beş gerçeği okumaya başlayabilir.
1) Bir gecelik başarı değil
2016’nın başlarından beri ether en büyük ikinci pazar payına sahip kripto para konumunda. CoinMarketCap verilerine göre ether, litecoin ve ripple gibi alternatif para birimlerini kısa sürede geride bırakmayı başardı.
Keskin artışın sebeplerinden biri de ether’e önemli miktarlarda para girişi yapılmış olması. Sonuç olarak 2017’nin ilk çeyreğinde ether’in değeri yaklaşık olarak 7 milyar dolar arttı.
Bu zaman aralığında ether fiyatı yüzde 500’den fazla arttı.
Daha geniş çerçevede bakıldığındaysa fiyat artışının daha etkileyici olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Öyle ki, ether’in fiyatı 2015’ten beri yüzde 2800’den fazla artış gösterdi.
2) Hacmi sürekli değişti
Tarihi boyunca ether işlem hacmi sürekli dalgalandı.
İşlem hacmi zaman zaman oldukça düşük seviyelerde seyretti. Örneğin bazen 24 saatlik işlem hacminin 100 bin doların altına düştüğü gözlemlendi. Mart ayına geldiğimizde ise 24 saatlik hacmin 600 milyon dolar seviyelerine yaklaştığı görülüyor.
Ancak genele bakıldığında kademeli ve düzenli artışın özellikle Mart ve Nisan ayında gerçekleştiği söylenebilir.
3) İnternet ilgisi hat safhada
İnternet ilgisinin fiyatla nasıl bir alâkası olabilir?
CoinDesk yazarı Willy Woo’na göre çoğu işlemci ve alıcı ilk önce fiyatı Google’lıyor.
Ether’e yönelik internet aramaları son yıllarda hızla arttı. Ancak Google Trends’e göre yukarı yönlü fiyat hareketi bazı önemli gerilemelerle aynı zamana denk geliyor.
Ether’e duyulan internet aramaları Mart ortasında zirve yaptı. “Ethereum” kelimesi en yüksek popülariteye 12-18 Mart tarihleri arasında ulaştı.
Google Trends’e göre “ethereum” kelimesine yönelik aramalar coğrafik olarak oldukça farklılık gösteriyor. Son 5 yıla baktığımızda İsviçre ethereum kelimesini en çok arayan ülke konumunda. İsviçre’yi Venezüella takip ediyor.
4) Bitcoin borsaları ether satıyor
Büyük borsaların birçoğu müşterilerine ether işlemi yapma olanağı sunuyor. ETH/BTC hacmi bakımından en büyük tekil borsa olan Poloniex kripto çiftini 2015’in Ağustos ayında kullanıcılarının hizmetine açtı.
Kraken, Bitfinex, Coinbase ve Gemini kısa süre sonra Poloniex’in izinden gitti. Bu borsaların bazılarında ETH/USD işlemleri dahi yapılabiliyor. Bazı borsalardan ise ether’le borsa dışı işlem yapılabiliyor.
Örneğin Genesis Trading 2016 yılında borsa dışı ether işlemlerini hizmete açtı. Octogen Strategy de müşterilerine aynı hizmeti Mart 2017’de vermeye başladı.
5) Ethereum’un kendine ait token’lerı var
Ethereum platformunun tasarımı sayesinde geliştiriciler blockchain ağı üzerinden kendi paralarını basabiliyor.
Ethereum temelli projelerin token satışları da geçen seneden beri artışta. Artışın güven ortamıyla birlikte daha da momentum kazanacağı tahmin ediliyor. Sonuç olarak yaygın kanı, bu projelere ilginin işlem ilgisi ve talebini artırmaya devam edeceği şeklinde.
Kaynak: Coindesk