Ethereum fiyatı 15 Aralık’ta 2.320 dolarlık direnç seviyesinin üzerine çıkmadı ve bu nedenle satış baskısı ile karşılaştı. Yaşanan son fiyat düzeltmesi, yasal düzenleyicilerden gelen olumsuz açıklamalara ve neredeyse tüm Web3 ekosistemini etkileyen bir hack olayına bağlandı. Ayrıca Ethereum ağındaki faaliyetlerin azalması ve eski bir Ethereum geliştiricisinin eleştirileri bu satış baskısını tetiklemiş olabilir.
Ethereum Neden Düşüyor?
Ethereum fiyatı, özellikle 9 trilyon dolarlık küresel varlık yöneticisi BlackRock’ın 9 Kasım’da bir spot Ethereum ETF ürünü başlatma planlarını doğrulamasının ardından spot borsa yatırım fonlarını (ETF) çevreleyen gelişmelerden de etkilendi. Bloomberg ETF analistlerinin 10 Ocak’a kadar Bitcoin ETF başvurusunu onaylanma olasılığının %90 olduğunu söylemesinin ardından 21 Kasım’da ivme artmaya devam etti.
Ancak, 15 Aralık’ta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Coinbase borsasından gelen bir dilekçeyi reddetmesine ilişkin bir açıklama yayınlamasıyla düzenleyici ortama yönelik beklentiler değişti. SEC Başkanı Gery Gensler; mevcut yasa ve düzenlemelerin kripto menkul kıymet piyasaları için geçerli olduğunu iddia etti ve şimdi düzenleyici eylemler için doğru zaman olduğuna dikkat çekti.
Ethereum fiyatı üzerindeki son olumsuz etkiden 14 Aralık sabahı yaşanan Ledger saldırısı da sorumlu tutuldu. Olayda Ledger’ın donanım cüzdanları ile çeşitli merkezi olmayan uygulamalar (DApps) arasında iletişimi sağlayan aracı yazılım saldırıya uğradı. Hacker, eski bir Ledger çalışanının Node Package Manager JavaScript hesabına erişim sağlamak için bir kimlik avı saldırısı kullandı.
Ethereum Ekosisteminde Yaşanan Sorunlar
Ethereum ağı da kendi sorunları ile karşı karşıya kalmaya devam ediyor ve bu süreç Solana ve Avalanche gibi rakip blockchain ağları için fırsat yaratıyor. Örneğin, Ethereum ekosisteminin ortalama 9,90 dolarlık işlem ücreti çoğu işlem için pratik değil ve bu dezavantaj kullanıcıları Layer-2 çözümlerine başvurmanın getirdiği ek karmaşıklık ve riskler ile uğraşmak zorunda bırakıyor.
Bu sorunlar Ethereum ekosisteminde 30 Kasım’dan bu yana %5 azalarak 12,26 milyon ETH’ye gerileyen ve Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyesine yakın seyreden toplam kilitli değerine (TVL) de yansıyor. Bununla birlikte Solana’nın TVL’i aynı dönemde SOL bazında %14 artış gösterdi. Yine de her DApp büyük mevduatlara ihtiyaç duymuyor ve DeFi uygulamaları bile likidite havuzlarını optimize ediyor.
Ethereum ekosistemindeki merkezi olmayan uygulama hacimlerinin bir aydan uzun bir süredir 1,8 milyar dolar eşiğinin altında kaldı ve Solana ağı ise sağlıklı bir artışla günde 700 milyon dolara yükseldi. Avalanche ekosisteminin mevcut 250 milyon dolarlık günlük ortalaması önde gelen blockchain ağlarına kıyasla küçük görünebilir ancak Kasım sonundan bu yana %250’lik bir büyüme yaşandı.
Eski bir Ethereum Vakfı geliştiricisinden gelen olumsuz açıklamalar da Andrew Howard’ın 14 Aralık’ta X üzerinden yaptığı bir paylaşımdan sonra Ethereum yatırımcıları arasında heyecan yaratmayı başardı. Howard’ın paylaşımları Ethereum’un başta düzenleme ve azalan ağ etkinliği olmak üzere diğer kaynaklardan gelen baskılarla karşı karşıya olduğu bir zamanda gelmesi, yatırımcılara yönelik olumsuz bir izlenimi daha da artırmış olabilir.