Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 54. yıllık toplantısını 15 Ocak’tan itibaren İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleştirecek. Beş gün sürecek olan toplantıya dünyanın dört bir yanından 100’den fazla hükümet, büyük uluslararası kuruluşlar, 1000 ortak şirketin yanı sıra sivil toplum liderleri, sosyal girişimciler ve medya katılacak.
2024 WEF Konferansı
2024 WEF konferansının ana konuları ise; jeopolitik gerilimler, değişen ekonomi politikaları ve hızlı teknolojik gelişmelerin ortasında “Güveni Yeniden İnşa Etmek” olacak. Etkinlikte altı kritik tema masaya yatırılacak: Ekonomik dayanıklılık, enerji dönüşümü, küreselleşme, üretken yapay zeka, kurumların güçlendirilmesi ve kadın sağlığı.
WEF, 2024 yılında sosyal ve küresel konulara odaklanırken blockchain ve kripto tabanlı çözümler son birkaç yıldır küresel etkinliklerde dile getirilmeye başladı. Ancak bu yıl gerçekleştirilecek olan toplantının asıl odak noktası yapay zekanın (AI) günlük hayatımızdaki rolü ve gerçek dünya varlıklarının (RWA) tokenizasyonuna doğru kaydı.
Toplantıya Yapay Zeka Alanı Damga Vuracak
Bu konularla ilgili en dikkat çekici oturumlardan bazıları ise 17 Ocak’ta yapılması planlanan “The Tokenization Economy” başlıklı ekonominin tokenizasyonu konulu halka açık bir konferansı içeriyor. 18 Ocak için planlanan “Clear-Eyed about Crypto” başlıklı bir başka panelde ise kripto varlıkların ve kriptonun geleceğine ve düzenleyicilerin tüketiciyi korurken aynı zamanda sektörün getirdiği yeniliği teşvik etmedeki rolüne odaklanıyor.
Tartışmanın odak noktası tokenizasyonun temel ilkeleri, nasıl kullanılabileceği ve teknolojinin nereye doğru ilerlediği üzerine olacak. Toplantıya USDC ihraççısı Circle CEO’su Jeremy ve Stellar Development Foundation CEO’su Allaire Denelle Dixon gibi kripto piyasasının önemli isimleri de katılacak.
2023 yılında OpenAI şirketinin yapay zeka ürünü ChatGPT ile başlayan yapay zeka sürecinde birçok önemli şirket ve isim bu alanda önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Ancak özellikle sosyal medya platformlarında yaşanan güvenlik sorunlarının ardından yapay zeka alanına yönelik hükümetlerden dikkat çeken adımlar gelmeye devam ediyor.
Özellikle İtalya hükümetinin ChatGPT’yi ülkede yasaklaması bu alanda atılan en önemli adımlardan bir tanesi olurken, yasal düzenlemeler ile birlikte yapay zeka alanının kontrol altına alınması ve kullanıcıların güvenilir bir internet ortamında sektörden faydalanmaları amaçlanıyor.