Moskova’da yapılan “Dünya Blockchain ve Kripto Para Zirvesi” ev sahibi Rusya’nın bu konulara yaklaşımı ve katılımcı profili itibarıyla sektörün diğer etkinliklerinden farklı bir portre çizdi.
Birkaç ay önce Workinton’da yerli KriptoPara girişimi Bundle tarafından düzenlenen bir panelin sonunda ayaküstü tanıştırıldığım Maxim adlı paneliste ülkesi Rusya’nın geliştirmekte olduğu CryptoRuble’ye ilişkin bir kaç soru sorup bu konudaki görüşlerimi aktardığımda bana kartvizitini verdi ve “Bu söylediklerimi Mayıs ayı için Moskova’da planladıkları etkinlikte paylaşıp paylaşmayacağımı” sordu. Kartvizitteki bilgilerden kendisi ve başında olduğu kurum hakkında kısa bir araştırma yaptıktan sonra, etkinliğe katılma kararımı bildirdim.
Maxim Chereshnev’in sekreteryasında yönetilen Uluslararası Gayrimerkezi Kriptoparalar ve Blockchain Birliği (IDACB), KriptoPara ve BlockChain alanlarındaki oyuncular arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için Rusya’nın öncülüğünde kurulan ve halihazırda 80 ülkeden çeşitli kurum ve kuruluşların destek verdiği bir küresel sivil inisiyatif. Temel hedefi ise, bu iki alanda şeffaf, tutarlı ve hukuka uygun bir işleyişe ilişkin gerekli düzenleme ve önlemlerin araştırılması, kamuoyunda tartışılması ve uygun olanların da hayata geçirilmesi. Bu amaçla 1 yılı aşkın süreden beri çeşitli etkinlikler düzenleyen IDABC, 19–20 Mayıs tarihlerinde Moskova’da gerçekleştirilen Dünya KriptoPara ve Blockchain Zirvesi WBCSummit’e de ev sahipliği yaptı.
Bendenizin de “Devlet Destekli KriptoParalar ve Oyunun Değişimi” başlıklı bir sunumla katkı vermeye çalıştığım WBCSummit, Consensus gibi yenilikçi iş modeli ve teknolojileriyle öne çıkan benzeri etkinliklerden farklı olarak, ağırlıkla söz konusu yeniliklerin yarattığı karmaşaya ilişkin geliştirilmesi gerekli çözümler ve hukuksal düzenlemelerin konuşulduğu bir etkinlik. İlginçtir, dünyanın dört bir yanındaki 60 ülkenin ağırlıkla devlet bürokratları veya STKlar tarafından temsil edildiği IDACB delege yapısına ters düşecek biçimde, çözümü hiçbir zaman “yasaklayalım, cezalandıralım” noktasına getirmeyen, ilgili tüm oyuncularının taleplerini hakkaniyetle dinleyen ve sektörün potansiyelini ziyan etmeme gayretinde bir hava vardı zirvede.
Bu bağlamda özellikle ilk günkü açılış oturumu, delegelerin kendi ülkelerindeki veya bölgelerinde BlockChain ve KriptoParaların yarattığı sorunları gündeme getirmeleriyle başladı. Bunların içinde en sık değinilen sorun, hemen her ülke girişimcilerinin geliştirdiği KriptoParaların halka arzlarına (ICO) ilişkin para toplama biçimleri ve mağduriyetlerin oluşmasına karşı alınacak önlemler gündemdeydi. Önerilen çözümler içinde en öne çıkanı ise, IDACB’nin üye ülkeleri bünyesinde kendisine başvuran KriptoPara/BlockChain girişimleri için bir sertifikasyon süreci uygulaması ve bunun sonucunda verilecek bir güvenilir girişim (anti-scam) sertifikası idi. Önceki etkinliklerde ilk adımları atılan ve “ICO Doğrulama Programı” adıyla hayata geçirilen çözümü bir ileri noktaya taşıyacak çözüm için IDACB halihazırda 68 olan denetçi danışman sayısını birkaç katına çıkartmayı düşünüyor. İlgilenenler şu adresten denetçi danışman başvurularını yapabilir.
Bunun dışında etkinlikte kayda değer bulduğum ülke sunumlarına kısa kısa değinmek gerekirse;
- Bulgaristan delegesinin gündeme getirdiği, BlockChain tabanlı gayrimerkezi seçim sistemleri için uygulama standartları geliştirilmesi önerisi ilginç, Kazaktistan delegesinin BlockChain ve KriptoPara alanlarındaki tüm standart ve düzenlemelerin Birleşmiş Milletler bünyesinde taşınmasını önermesi daha da ilginçti. 5–6 yıl önce İnternet düzenlemeleri için de benzer bir talep gelmişti benzeri bir ülkeler kompozisyonundan.
- Malta delegesi yaptığı sunumda, ülkede geçen ay yürürlüğe giren Dijital İnovasyon Düzenleyici Kurumu Yasası, Teknolojik Düzenlemeler ve Hizmetler Yasası ve Sanal Finansal Varliklar Yasası sayesinde, şimdiden dünyanın dört bir yanından KriptoPara ve BlockChain girişimlerinin geliştirilmesi ve halka arzları (ICO) için önemli bir cazibe merkezi haline geldiğinden söz etti. Bu sözler, Malta Başbakanı Joseph Muscat’ın dünyanın en büyük KriptoPara borsalarından Binance’e Twitter üzerinden yaptığı ülkelerine taşınma davetini ve Binance’in olumlu yanıtını hatırlattı. Sektör, önümüzdeki dönemde Malta’yı ve KriptoPara/Blockchain düzenleme modelini çok daha fazla konuşacak gibi.
- Rusya Federasyonu, yeni kurulan Dijital Kalkınma Bakanlığı ile Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle her kademe eğitimde KriptoPara ve BlockChain başlıklı ders ve programlar geliştirip ülkede bu konuda yetişmiş insan kaynağını arttırmak için bir proje başlatmış. IDACB ise, projenin ana yürütücülerinden.
Kuşkusuz bu tür öneri ve çözümler, her ne kadar her türlü işleyişi Blockchain tabanlı yazılım ve sistemler üzerinden gayrimerkezileştirmek isteyen KriptoPara camiasınca bir merkezileşme gibi görülse de, bu karmaşadan şikayetçi veya mağdur olanların sorunlarını çözmek durumunda olan devlet veya şirketler için (geçici bile olsa) hızlı ve pragmatik.
Özetle, KriptoPara ve BlockChain kavramları; dünyanın Batı Yakası’nda bireysel girişimciler ve onların geliştirdiği gayrimerkezileştirilmiş sistemler üzerinden (geleneksel finans sektörü ve devletlerin olumsuz bakışı nedeniyle) dijital dünyaya sıkıştırılmış biçimde ilerlerken, Doğu Yakasında Rusya’nın öncülüğündeki ülkeler üzerinden yürüyen düzenleme ve projeler aracılığıyla sağlıklı biçimde günlük hayata indirilmeye çalışılıyor. Dünya Blockchain ve KriptoPara Zirvesi ise, sürekli şov ve inovasyon peşinde koşan ve temposuyla yoran teknoloji etkinliklerinin aksine, teknolojinin karmaşıklaştırdığı hayatlarımızı sükȗnet içinde bir düzene sokma gayretiyle bugüne kadar alıştığımızdan oldukça farklı bir etkinlik deneyimi yaşattı bizlere.
Alıntı: ismailhpolat.com