Her geçen gün popülerliği artan Bitcoin’in, gündemimizde kalmaya devam etmesi, bizi akrabaların bitmek tükenmek bilmez sorularıyla karşı karşıya bırakıyor.
Bundan bir kaç yıl önce Bitcoin’i yakınlarıma anlatıp, yatırım konusunda fikirlerini aldığımda verdikleri aşırı tepkiler yüzünden şu anda milyarder olamamış olabilirim. Fakat aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen hala onlara Bitcoin’in ne olduğunu anlatırken zorlanıyorum. Bu olay anne-babalar tarafından ya şiddetle karşı çıkılan bir konu ya da kendi zamanlarıyla karşılaştırma yaptıkları bir konu haline geldi. Gündemi fazlasıyla meşgul eden bir konu olduğunu kabul ediyoruz ancak bu konuyu anlattığınız herkesten Bitcoin’in potansiyelini anlamalarını bekleyemezsiniz.
Peki, bu konuyu açık bir şekilde anlamaları için ne yapmalıyız?
İlk Aşama: Bu da bir para ancak dijital versiyonu
Bitcoin’i anlatırken, ‘kripto para’ veya ‘blockchain’ gibi jargonları kullanmayın. Onların da bildiği terimler üzerinden bağlantı kurabilecekleri bir şekilde anlatın. Bilmediğimiz bir konuyu, başka bir bilmediğimiz bir konu veya kavram üzerinden öğrenmeye çalışmak, deveye hendek atlatmaktan daha zordur.
Bildiğimiz para veya hisse senetleri üzerinden yürüyün. Onlara Bitcoin’in normal bir paradan farkı olmadığını, alışveriş yapılan bir araç olduğunu açıklayın. Aynı zamanda yabancı para birimi veya hisse senedi gibi arz ve talebe dayalı olarak değer artışı ya da kaybı yaşadığını da belirtin. Kaldı ki Bitcoin, hisse senedi gibi bir katkı payı da almaz.
İkinci Aşama: Maden ocağına benzetin
Öyle bir aşamaya geldik ki, “Nereden Bitcoin alınır?” ya da “Cebinde ne kadar Bitcoin var?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Dijital paranın ne olduğunu anlayacaklarını düşünüyoruz. Sadece benzetme yapmak için bile olsa “dijital para” terimini kullanmanız size yardımcı olacaktır. Ayrıca ATM para kartına veya ay sonu maaşların direkt olarak hesaba geçmesine de benzetebilirsiniz. Elle tutulup gözle görülen bir para olmadığını anlattığınızda; hesaba gelen paranın ev sahibinin cebine ya da faturalara aktarılması an meselesi iken, parayı hiç ellerine almadan harcamış olmalarını çok iyi anlayacaklarına bahse girerim.
Nereden alabileceklerini ise bir maden ocağına benzeterek açıklayabilirsiniz. Nasıl ki altın madenciliği yaparken pahalı ve büyük aletlere ihtiyaç duyulur ve büyük bir emeğe rağmen elimize çok az değerli maden geçer, işte Bitcoin madenciliği de aynen böyledir. Hatta bazen günlerce çalışmaya rağmen elinize hiçbir şey geçmez.
Üçüncü Aşama: Nerede kullanabilirler
Annenizin çok heyecanlanacağını düşündüğümüz bir konu var! Annenize, 1 Bitcoin’i olduğunu hayal etmesini söyleyin. Şimdi de 1 Bitcoin’in 40,000 TL olduğunu… Böyle bir parayı harcamayı kim istemez… Zaten harcama için herhangi bir kesinti veya işlem ücreti alınmayacağından, bir kaç dakikada, dijital para ile ödeme kabul eden bir siteden alışveriş yaparak nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak gösterebilirsiniz. Babanıza ise ne kadar çok insanın yatırım amaçlı olarak Bitcoin aldığını söyleyin. Hatta bir yıl içinde 10,000 TL olan rakamların 70,000’lere yükseldiğini duyması onun da tansiyonunu yükseltecektir.
Görüyorsunuz, ailenize yeni bir teknolojiyi anlatmak hiç de kolay bir iş değil. Ancak adım adım bu maddeleri uyguladığınızda onlar da Bitcoin’in nasıl işlediğini anlayacaktır. Kim bilir geleneksel yöntemlerde karşılaşılan güçlükleri gördükçe yatırım yapmayı bile düşünebilirler.
Siz yine de siz olun tüm bu yöntemleri denediniz ve ilgilerini çekmeyi başardınız diye onların dünyaya bakışlarını değiştirip hayatlarına inovatif bir yenilik getirmeyi pek fazla beklemeyin.