İnternetin ilk meme tokeni Dogecoin (DOGE) kripto para piyasalarında oldukça eski ve çok fazla yatırımcısı var. Peki DOGE gelecek vaat ediyor mu? Artı ve eksi yönleri neler? Yatırımcılar neden Dogecoin almalı veya almamalı. Tüm bu soruları cevap arıyor en büyük meme tokenle ilgili gelecek beklentilerini paylaşıyoruz.
Dogecoin (DOGE)
DOGE, bir ay içinde %25,17 oranında toparlanmasına rağmen yatırımcılar üzgün, Mayıs 2021’de başlayan düşüş trendi DOGE pazarındaki hakimiyetini sürdürdü. Birçok başarısız girişimin ardından DOGE fiyatı düşmeye devam etti. Geçen haftaki rallide momentum boğalara doğru kaymaya başladı. Yatırımcılar, DOGE’nin uzun vadeli direncini kıracağını düşünüyorlardı. Ancak ne yazık ki DOGE, güçlü yükseliş ivmesini uzun süre sürdüremedi.
Yazı hazırlandığı sırada DOGE fiyatı trend çizgisinin altında yer alıyordu. En büyük şaka coini son 3 günde yaklaşık %4 düştü. Ayrıca, uzun vadeli sahipler (LTH) dahil olmak üzere yatırımcılar sonunda sabırlarını kaybediyorlar.
Öte yandan işlem hacmi 4,1 milyar doları aştı. Bu, Mart 2022’den bu yana kaydedilen en yüksek tek günlük hacim. İşlem hacmi özellikle herhangi bir alım veya satım ivmesine işaret etmediğinden, hacimdeki artış satış baskısı ile ilişkilendirilemez.
Hacmin neredeyse tamamı (%94) balinalardan kaynaklıydı. Buna göre bireysel yatırımcıların balinalara göre daha uzun vadeli bir beklentiye girdiklerini söyleyebiliriz. Kısa vadede en azından teknik göstergeler bir ralliye işaret etmiyor.
Dogecoin Uzun Vadeli Alınır Mı?
Peki DOGE yatırımı yapıp birkaç yıl beklemek kazançlı olabilir mi? Geçmiş yıllara bakarsak bu iyi kazanç getirebilir. Dogecoin fiyatı Mayıs 2015 tarihindeki dipten bu yana %80000 artış yaşadı. Ancak ATH seviyesi olan 0,73 doların da %90,7 altında bulunuyor.
Geleceğe dair beklentileri ele almadan önce artı ve eksi yönleri incelemeliyiz.
Dogecoin Negatif Yönleri
- 1 dakikalık blok süresi Dogecoin’in ödemelerde yaygın kullanımını kısıtlıyor. Ödeme onaylarının ortalama 10 saniye olduğu düşünülürse bu noktada iyileştirme şart.
- 1 MB blok boyutu ve saniyede 40 işlem kapasitesi oldukça düşüktür. Örneğin Visa saniyede 60.000 işlem işleyebilir ve çok daha hızlıdır.
- Dogecoin enflasyonisttir. Örneğin Bitcoin arzı 21 milyon ile sınırlı ve madencilerin çıkardığı BTC miktarı sürekli olarak 4 yıllık periyotlarda düşüyor. Ancak Dogecoin yaklaşık 130 milyarlık dolaşım arzına karşın her yıl 5 milyar daha büyüyor. Kabaca yıllık %5 enflasyonu var ve bu sürdürülebilir görünmüyor. Ek olarak DOGE arzı sınırsızdır.
- SHIB onu piyasa değeri olarak kısa süreliğine de olsa alt etti. Gelecekte daha güçlü rakipleri, daha büyük bir topluluk oluşturarak onu yok edebilir mi? Hali hazırda Dogecoin’e özgü ve onu vazgeçilmez kılan pek bir şey yok.
Dogecoin Pozitif Yönleri
- Dogecoin kısa süre önce önemli bir ağ güncellemeyi yayınladı. Böylece minimum işlem limiti düşürüldü. Eğer DOGE ödemelerde aktif olarak kullanılacaksa bunun 0,2 DOGE seviyesinin de altına inmesi gerekiyor.
- Yukarıda bahsedilen teknik zayıflıklara rağmen aktif olarak çalışan bir DOGE çekirdek geliştirici ekibi var.
- Dogecoin’in geliştirilmesi dünyanın en zengin ismi olan Elon Musk tarafından teşvik ediliyor.
- Elon Musk, Dogecoin ve topluluğunu destekliyor. Attığı her adımda DOGE için bir şeyler yapıyor. Örneğin vazgeçtiği Twitter satışı öncesinde platforma DOGE’u entegre etme planı vardı. Gelecekte atacağı büyük adımlarda Dogecoin’e de yer vermesi fiyatı besler.
- İnternetin ilk meme tokeni olduğu için gelecekte ilgi azalsa da tarihten silinmeme ihtimali yüksek görünüyor.
Peki sizce Dogecoin uzun vadede mantıklı mı?