ABD merkezli NFT alım satım platformu olan OpenSea‘nin, İranlı kullanıcıları platformundan engellemeye başladığı bildirildi. OpenSea’nin bu hamlesininin NFT koleksiyoncularında öfkeye yol açtığı ve kripto alanında ademi merkeziyetçilik hakkında yeni tartışmalara yol açtığı belirtildi.
OpenSea İranlı Kullanıcıları Engelliyor
İranlı OpenSea kullanıcıları, Perşembe günü Twitter’dan yaptıkları paylaşımlarla birlikte OpenSea hesaplarının önceden uyarı yapılmadan devre dışı bırakıldığını veya silindiğini belirttiler. İranlı NFT sanatçısı “Bornosor”, kısa sürede ilgi toplayan, birkaç saat içinde 342 retweet ve binin üzerinde beğeni toplayan bir tweet ile 4.700 takipçisinin hayal kırıklığını dile getirdi.
Ünlü NFT sanatçısı yaptığı açıklamada şöyle söyledi;
“OpenSea ticaret hesabımın bildirimde bulunulmadan veya herhangi bir açıklama yapılmadan devre dışı bırakılması/silinmesiyle uyandım.”
Bu hareketin ardından bir OpenSea sözcüsü, yaptırımlara dayalı olarak kullanıcıları engelleme hakkını saklı tuttuğunu söyledi ve şöyle devam etti;
“Hizmet Şartlarımız, yaptırım uygulanan kullanıcıların veya yaptırım uygulanan bölgelerdeki kullanıcıların hizmetlerimizi kullanmasını açıkça yasaklamaktadır. Hizmetlerimizin yaptırım uygulanan kişi veya kuruluşlar ve yaptırım uygulanan ülkelerde bulunan kişiler tarafından kullanımına yönelik sıfır tolerans politikamız vardır. Bireylerin yaptırım politikamızı ihlal ettiğini tespit edersek, ilgili hesapları yasaklamak için hızlı bir şekilde harekete geçeriz.”
Mevcut ABD yaptırımları, Amerikan şirketlerinin İran, Kuzey Kore, Suriye ve şimdi Rusya dahil olmak üzere yaptırım listesindeki ülkelerde bulunan herhangi bir kullanıcıya mal veya hizmet sağlamasına izin verilmediğini belirtiyor.
OpenSea Tartışmalara Yol Açtı
OpenSea’nin bu hareketi, MetaMask’ın yaptırıma dayalı baskıları uygulamaya katılmasıyla birlikte, blok zinciri tabanlı büyük firmaların ve hizmetlerin yeterince merkezi olmayan olup olmadığı konusunda yeni tartışmalara yol açtı.
MetaMask’ın Twitter hesabına göre, Blockchain geliştirme şirketi Infura yaptırımlarla ilgili kısıtlamaların kapsamını genişlettikten sonra Venezuela kullanıcılarının MetaMask cüzdanlarına erişmeleri yanlışlıkla yasaklandı.
Kripto para birimleri ve NFT‘ler gibi dijital varlıklar, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların şiddetini artırdığı için ABD hükümetinin artan düzenleyici incelemesine girmeye devam ediyor.
OpenSea, başlangıcından bu yana 22 milyar doların üzerinde satışa ev sahipliği yapan dünyanın en büyük NFT alım satım platformu olmaya devam ediyor.
Bu, kripto para birimi endüstrisinin, Rus kripto varlıklarının dondurulmasıyla ilgili tartışmalara karışan birden fazla kripto borsası ile uluslararası yaptırımların inceliklerini çevreleyen kargaşaya ilk kez dahil olması değil. Dünyanın en büyük borsası Binance, “masum” Rus müşterilerinin hesaplarını engellemeyi reddetti.