Ripple‘ın ihraç ettiği önde gelen altcoin XRP, XRP Ledger’ı (XRPL) çevreleyen devam eden stablecoin çılgınlığının ortasında bir kez daha merkez sahneye çıktı. Wrath of Kahneman olarak bilinen önde gelen bir Ripple destekçisinin attığı tweet’in yol açtığı tartışmaya dahil olan Ripple’ın eski yöneticisi Sean McBride dikkat çeken bir spekülasyonda bulundu. Tartışmada Ripple’ın bir stablecoin çıkarma olasılığı ve bunun XRP’nin ekosistemdeki rolü üzerindeki potansiyel etkileri ele alındı.
“Dünya Bankası XRP’yi Bir Stablecoin Olarak Sınıflandırıyor”
McBride, konuyla ilgili spekülasyon yaptığını kabul etmekle birlikte, XRP‘nin faydasına ve benimsenmesinde kaydedilen ilerlemeye olan güvenini yineledi. Dünya Bankası’nın XRP’yi bir stablecoin olarak sınıflandırmasına dikkat çekerek, Ripple’ın ABD’ye özgü yeni bir kripto para sunmasından ziyade XRP’nin gelecekte bir stablecoin’e dönüşme olasılığına işaret etti.
Dünya Bankası’nın XRP’yi bir stablecoin olarak tanıması, Ripple’ın XRP’yi sınır ötesi ödemeler ve anlaşmalar için güvenilir bir köprü para birimi olarak konumlandırma çabalarının önemli bir doğrulaması niteliğinde olsa da analistler, XRP’nin XRPL‘nin uzun süredir devam eden bir stablecoin sunma planları nedeniyle bir stablecoin olarak listelendiğini öne sürerek Dünya Bankası’nın sınıflandırmasının tartışmaya açık olabileceğine dikkat çekiyor.
Wrath of Kahneman, XRP için kararlı desteğini ifade ederek, stablecoin devriminin XRPL’ye önemli ölçüde likidite getirme potansiyelini vurguladı. XRP’nin ödemelerdeki oynaklığından algılanan dezavantaja dikkat çekerken, tamamen düzenlenmiş bir stablecoin’in deftere likidite çekme üzerindeki etkisine işaret etti.
Ripple’ın Bir Stablecoin Çıkarmamasının Nedeni CBDC’ler Olabilir
Tartışma ayrıca Ripple’ın son on yılda XRPL’de likit bir stablecoin sunmama kararıyla ilgili soruları da gündeme getirdi. Önde gelen kripto influencer’u Huber Ripple’ın XRP’yi Merkez Bankası Dijital Paraları (CBDC’ler) arasında bir köprü para birimi olarak konumlandırmaya odaklanmasının bu kararı etkilemiş olabileceğini ileri sürdü. Dahası, Ripple’ın özel stablecoin’leri rakip teknolojiler olarak görmesi, muhtemelen XRP’nin köprü para birimi olarak rolüne öncelik vermesinin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Stablecoin tartışmasının gölgesinde XRP’nin son 24 saatte yüzde 4,09 yükselişle 0,5527 dolardan işlem gördüğü görülüyor. Veriler popüler altcoin’in fiyatının son 7 günde yüzde 4,22 yükseldiğini ancak son 30 günde yüzde 3,65 düştüğünü gösteriyor.