FED’in faiz oranlarını artırması, piyasadaki satış baskısını artırıyor. Coinbase’in aylık raporuna göre, kısa vadeli Bitcoin (BTC) yatırımcıları yoğun bir şekilde satış yaparken, uzun vadeli yatırımcılar ise satmıyor.
Uzun Vadeli Bitcoin Yatırımcıları, Satmıyor!
Coinase raporu, likidite çıkışının ortasında ayakta kalmak için pozisyonlarını tasfiye etmek zorunda kalan madenciler ve kripto firmaları nedeniyle endüstrinin kredilerle ilgili risk altında olduğunu ortaya koyuyor. Bitcoin’in dip seviyesine ulaştığı düşünülürken, rapor Haziran ayındaki genel piyasa durumunu inceledi. Zincir içi verilere göre, altı aydan fazla bir süredir Bitcoin tutan yatırımcılar, piyasadaki toplam Bitcoin’lerin %77’sini elinde tutuyor. Bu oran, sene başında % 80 idi. Bu oran, Aralık 2017’de bir önceki döngünün zirvesinde %60 idi. Bu kritik verilere dayanarak, rapor önümüzdeki günlerde satış baskısının derinleşmeyeceğini ileri sürüyor.
Uzmanlara göre, kripto para piyasasındaki kaosun nedeni, öncelikle Fed’in neden olduğu faiz artışları, aşırı kaldıraçlı pozisyonlar, finansal krizi yaşayan kripto para firmaları ve zor durumdaki madenciler. Rapor, CeFi tabanlı şirketlerin boğa piyasası sırasında borçlarını büyük ölçüde artırdığını öne sürdü. Bu şirketler, DeFi protokollerinden devasa krediler aldılar ve sermayeyi daha da yüksek faiz oranları ödeyen karşı taraflara ödünç verdiler. Piyasada yaşanan kriz sonrası, birçok şirket iflasın eşiğinde ya da zaten iflas bayrağını dikti. Sert düzeltme piyasada kartopu etkisi yarattı. Özellikle, tezgah üstü OTC masaları, bazı kredilerde marj çağrılarını veya doğrudan geri çağırmaları zorunlu kılan likidite sıkışıklığından büyük ölçüde sorumluydu.
Madenciler, Risk Teşkil Ediyor mu?
Devam eden kredi krizine ek olarak, boğa piyasası sırasında Bitcoin’lerini veya madencilik makinelerilerini teminat göstererek büyük krediler alan madenci şirketleri, düşen fiyatlar nedeniyle BTC’lerini satmak zorunda kaldılar. Bununla birlikte, en büyük 28 kamu madencilik şirketi, Bitcoin hash oranının yalnızca %20’sini temsil ettiğinden, satışları işlem hacmini büyük ölçüde etkilemeyecektir. Rapor, şu ifadeye yer verdi:
Bitcoin fiyatı 10.000 dolara gitse bile, her gün oluşan farkı ödemek için madencilerin rezervlerinden 16 Bitcoin’i tasfiye etmeleri gerekecek, bu da hala 120 gün dayanabilecekleri anlamına geliyor. Borsalarda günlük ortalama 6 milyar dolarlık BTC hacmi olduğu göz önüne alındığında, bunun fiyat üzerinde önemli bir etkisi olmayacağını düşünüyoruz.
FED, yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltirken, yatırımcılar geleneksel finanstan daha yüksek getiri elde etmek için DeFi protokollerinden sermaye çekme eğilimindedir. Bunun etkisi, stablecoin’lerin toplam piyasa değerinin Mayıs başında 162 milyar dolardan Haziran sonunda 149 milyar dolara düşmesinde görülüyor. 12.6 milyar dolarlık sermaye, daha yüksek getiri arayışı nedeniyle kripto ekosisteminden ayrılmış olabilir. Haziran ayı TÜFE endeksinin Wall Street’in beklediğinin çok üzerinde %9.1’e ulaştığını düşünürsek, Fed bu ay %0.75’lik bir artış daha yapmaya hazırlanıyor. Bu nedenle, stablecoin çıkışının bunartması bekleniyor.