2021 ortasında kripto paraları bir kez daha yasaklayan Çin yönetimi madencilerin farklı bölgelere göç etmesini sağladı. Şimdiyse kafa karıştan bir duyurunun paylaşıldığını görüyoruz ve ilerleyen saatlerde bu konuda daha fazla gündemde yer işgal edebilir. Hangi açıdan bakacağınıza bağlı olarak kripto paralarda olumlu/olumsuz sonuç doğurabilecek duyurunun detayları neler?
Çin ve Kripto Paralar
2021’de BTC ATH seviyesini belirlediğinde Elon Musk çıkıp ortalığı birbirine kattı ve Bitcoin madencilerinin çevreye verdiği zarara odaklandı. Çok geçmeden Çin’in kripto para madenciliğini yeniden yasakladığını gördük. O dönemde Elon Musk’ın Çin hükümetinden almak istediği iltimaslar için onların işini kolaylaştırdığı iddiaları ortaya atılmıştı.
Çin tarih boyunca sayısız kere kripto paraları yasaklamış olsa da Hong Kong üzerinden geçtiğimiz yıl bunu meşrulaştırma niyetini gördük. Sonrasında Çinli büyük bankaların blockchain üzerinde tahvil ihracı dahil çeşitli adımlar attığına şahit olduk. Son olarak Tencent, Alibaba gibi bölgedeki teknoloji devleri kripto para şirketleriyle ortaklıklara imza attı.
Hükümetin gözetimi, izni olmadan ülkedeki dev şirketlerin bu adımları atamayacağını düşünen yatırımcılar Hong Kong hamlesiyle birlikte bu gelişmeleri okuyup yasaklar tekrar gevşeyebilir iddiasını ortaya atmıştı.
Çin ve Kripto Para Vergisi
Çin’in Şanghay Vergilendirme Bürosu, online ortamda “sanal para” alım satımı yapılırken kişisel gelir vergisi ödenmesi gerektiğini belirten bir belge yayınladı. Ancak burada söz konusu olanın geleneksel bir çevrimiçi oyun parası mı yoksa Bitcoin gibi kripto para birimleri mi olduğu belirsiz.
Sanal para kavramı hem kripto paralar hem de oyun içi tokenler için kullanılıyor. Örneğin Metin2 için yang veya Knight Online için GB gibi para birimleri ikincil pazarlarda halen alınıp satılıyor. Paylaşılan belgede şunlar yazıyor;
“Bireylerin Çevrimiçi Sanal Para Alıp Satmasından Elde Edilen Gelirlere İlişkin Kişisel Gelir Vergisinin Tahsil Edilmesine İlişkin Yanıt” (Guo Shui Han [2008] No. 818) şunu öngörmektedir: Bireylerin çevrimiçi oyunculardan sanal para satın alıp satarak elde ettiği gelir bunları başkalarına bir kar marjı ile kişisel gelir vergisine tabi tutar. Kişisel gelir vergisi “Mülkiyet Transferinden Elde Edilen Gelirler” maddesine göre hesaplanıp ödenir. Sanal para birimlerini çevrimiçi olarak alıp satan kişilerin kişisel gelir vergisi ödemesine gerek yoktur algısı yanlıştır.”
AXS, SAND gibi tokenler ise hem kripto para hem de oyun parası olarak tanımlanabilir. Eğer bu konuda daha fazla izahat görürsek şunlar olabilir;
- P2E tokenleri Çin tarafından meşru kabul edilmiştir.
- P2E tokenleri için yatırımcıların vergi ödemesi gerekir.
- Bu tokenlerin meşru kabul edilişi varsayımıyla yükseldiğini görebiliriz.
Son olarak vergilendirme hususu bölgedeki yatırımcıların bu varlıklardan uzaklaşmasına dolayısıyla fiyatlarında düşüşe de neden olabilir. P2E tokenleri şimdilik bu gelişmeye fiyatlarıyla tepki vermedi.