Bundan iki yıl önce 4 Eylül 2017’e Çin Halk Bankası (PBOC) Bitcoin gibi kontrol edilemeyen varlıkların katı sermaye kontrollerini atlatma riskine karşı yerel kripto para borsalarını alım satım işlemlerine kapattı.
Kötü Bir Yıldönümü
Bitcoinist’in haberine göre resmi yasağa rağmen, Çinli tüccarlar genellikle Singapur ve Hong Kong’da kayıtlı denizaşırı platformları kullanarak Bitcoin ve diğer kripto para birimleriyle işlemler yapmaya devam etti. Çinlilerin işlemleri yapabildikleri borsaların çoğu, Çin yasak getirmeden önce ülkede faaliyet gösteriyordu. Bu da Çin’in kripto para birimi borsalarındaki sözde baskı uygulamasının, yetki alanından uzakta başka bir yerde çalışmasına izin verdiğini gösteriyor.
Bunun yanında o zamanlarda Çin’de küçük girişimler olarak faaliyet gösteren işletmelerin çoğu şu anda küresel devler haline geldi. Örneğin Binance, son açıklanan raporuna göre yıllık 445 milyon dolarlık ciro ile dünyanın önde gelen kripto alım satım platformu olarak kendisini ispatladı. Şu anda Malta merkezli olarak faaliyet yürüten Binance, PBOC’nin yasağından önce Çin’de faaliyetlerini sürdürüyordu. Bununla beraber Çinli kullanıcıların Binance üzerinden işlemlerini devam ettirebilmek için VPN kullandıkları da biliniyor.
Binance’in yanı sıra OKEx ve Huobi gibi günümüzde en büyük kripto para borsaları arasında sayılabilecek borsalar da yasak öncesinde Çin merkezli olarak faaliyetlerini sürdürüyordu.
Kripto varlık şirketi Primitive Ventures’in kurucu ortağı olan Dovey Wan yaptığı bir açıklamada, 2017 yılından sonra Çin’deki kripto para şirketlerinin adeta hayatta kalma mücadelesi verdiğini ve krizi çok iyi bir şekilde fırsata çevirdiklerini ifade etti.
Bitcoin Duyarlılığı Artıyor
Birçok düzenleyici alan tarafından olumsuz karşılansa ve 2018 yılında büyük bir düşüş yaşasa da Bitcoin olabileceğinden bile büyük bir ilerleme kaydetti ve gelişmeye devam ediyor. Kripto para birimlerindeki bu artış Amerika-Çin ticaret savaşı, Brexit ve merkez bankalarının para politikalarına karşı gerçekleşti.
Ancak başka bir faktör de Bitcoin fiyatlarının yükselmesinde önemli rol oynadı: Çinli yatırımcıların talebi. Hong Kong merkezli Babel Finance Bitcoin’in Çin’deki hacminin, yatırımcıların azalan piyasa güvenlerine karşı lider kripto para birimini güvenli bir mal varlığı olarak test etmeleri nedeniyle yükseldiğini iddia etti.
Tüm bunların yanında Çin, Facebook’un Libra projesine karşılık kendi devlet destekli kripto para birimini piyasaya süreceğini açıklayarak çelişkili bir karar almıştı.