Çin polisi, popüler stablecoin projesi olan Tether’in dahil olduğu 1,9 milyar dolarlık yer altı bankacılık şantajını ortaya çıkardı. Yeraltı bankacılığı operasyonları, Tether’in yabancı para birimlerini takas etmek için kullanıldığı Çin’in Chengdu şehrinde yürütülüyordu. Şehir polisi, yeraltı operasyonlarının ayrıntılarını vurgulayan bir basın raporu yayınladı ve 26 ilde 193 şüpheliyi tutukladıklarını açıkladı.
Çin’de Dikkat Çeken Operasyon
Polis raporu, yeraltı USDT bankacılık operasyonlarının Ocak 2021’de başladığını ve öncelikle ilaç, kozmetik ve yatırım varlıklarını yurt dışına kaçırmak için kullanıldığını kaydetti. Yetkililer Fujian ve Hunan’daki iki yeraltı operasyonunu imha etti ve polis ayrıca USDT bankacılık operasyonlarıyla bağlantılı 20 milyon dolar değerindeki 149 milyon yuan’ı dondurdu.
Çin’de kriptoyla ilgili faaliyetlere yönelik kapsamlı bir yasağa rağmen Çinli yatırımcılar ulusal yasağı aşmaya ve kripto varlıklarını alternatif yollarla kullanmaya devam ediyor. Kyros Ventures tarafından yayınlanan bir rapor, Çinli yatırımcıların dünya çapındaki en büyük stablecoin sahipleri arasında yer aldığını gösteriyor.
Rapor, Çinli yatırımcıların yüzde 33,3’ünün çeşitli stabilcoin projelerine sahip olduğunu ve bunların Vietnam’ın yüzde 58,6’sından sonra ikinci sırada yer aldığını gösteriyor.
Çin ve Kripto Para Piyasası
Çin hükümeti, Bitcoin madenciliği operasyonlarının yanı sıra kripto para birimi ve kripto para borsalarının kullanımını da yasakladı ancak yerel halk yıllar geçtikçe böyle bir yasaktan kurtulmanın yollarını buldu. Bitcoin madenciliği yasağı sırasında Çin, Bitcoin ağı hash oranına en büyük katkıyı yapan ülkeydi ancak yasağı takip eden bir yıl içinde Çin madencilik hash oranı katkısı yasağa rağmen ikinci sıraya yükseldi.
Benzer şekilde ülkenin merkezi borsaları yasaklamasının ardından Çinli yatırımcılar merkezi olmayan borsalara yöneldi. Yasağın ardından Çinli yatırımcıların merkezi olmayan finans tabanlı protokol kullanımı önemli ölçüde artarken, bazıları sanal özel ağları kullanarak yasağa karşı çıktı. Bu süreçte kripto varlıklara yönelik birçok adım atılmasına rağmen Çin yasakları uygulamaya devam ediyor ve ülke vatandaşların bu yasaklara rağmen kripto varlıklara ilgisi devam ediyor.