Çin hükümetine bağlı bir kurum sahte kripto paralara dair bir rapor hazırladı. Raporda 421 sahte kripto para incelendi ve bu kripto paraların olumsuz bulguları yayımlandı.
Çin hükümetine bağlı İnternet Finansal Güvenliği Ulusal Uzmanlar Kurumu (IFCERT), sahte olduğunu tespit ettiği kripto paraları ise açıklamadı. Raporda şu ifadeler yer aldı:
Son yıllarda Bitcoin, Litecoin ve Ethereum gibi kripto paralar oldukça dikkat çekti. Bazı finansal sabıkalılar sanal para birimi adı altında dolandırıcılık yaptı ve piramit şeması uyguladı. Bu yasa dışı girişimler birçok yatırımcının büyük kayıp vermesine neden oldu.
IFCERT’in analiz platformu, piyasayı sürekli takip ettiğini vurguladı. Bu analizler sonucu yüksek gelir vaadiyle reklam yapan piramit tabanlı 421 kripto para tespit edildi. Ayrıca kurum bu kripto paraların gerçekten bir kodu olmadığını, herhangi bir Blockchain’e sahip olmadığını ve 1 blok dahi üretebilecek teknolojilerinin olmadığını ileri sürdü.
Listede yer alan sözde kripto paraların çoğunlukla kripto borsalarında işlem görmediği kaydedildi. Genellikle OTC piyasalarında dolaşan bu kripto paralar bir kişi ya da kurum tarafından tamamen kontrol ediliyor, fiyatları birden artıyor ve yatırımcılar paralarını çekmek istese bile çekemiyor. Listelenen kripto paraları yaratan platformların herhangi bir yasal geçerliliği bulunmuyor. Paralarını kaybeden yatırımcıların ise paralarını geri almaları pek mümkün görünmüyor.
271 Sahte ICO
Perşembe günü Wall Street Journal 1450 ICO’yu inceleyip bir rapor yayımlamıştı. Raporda 271 ICO’nun sahte olduğu iddia edildi. Yatırımcıların sahte ICO’lara toplamda 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı tespit edildi. Bu ICO’ları düzenleyen bazı firmalar kapatılsa da bazıları hala yatırım almaya devam ediyor. Yatırımcıların bir kısmı yasal yollarla 273 milyon doları dolandırıcıların elinden kurtarabildi.