Sanal gerçeklik (VR) geliştiricisi Victoria VR, popüler yapay zeka aracı ChatGPT’nin yaratıcısı yapay zeka devi OpenAI ile entegrasyonunu duyurdu. Victoria VR CEO’su ve kurucu ortağı Adam Bém’e göre yeni uygulama kullanıcıların Victoria VR’ın yapay zeka algoritmaları aracılığıyla sanal gerçeklik deneyimlerinin geliştirilmesine olanak tanıyan AI builder platformu aracılığıyla ilk AI entegrasyonunu deneyimlemelerini sağlayacak.
İki Önemli Şirketten Dikkat Çeken Ortaklık
Victoria VR‘ın yapay zeka oluşturucusu, kullanıcıların programlama bilgisi gerektirmeden kendi 3D sanal gerçeklik deneyimlerini, oyunlarını ve uygulamalarını tasarlamalarını sağlıyor. OpenAI entegrasyonu oyun içi öğeler ve sanal aksesuarlardan metaverse platformlara kadar çeşitli yeni içerik oluşturmayı mümkün kılacak. Oyuncular ChatGPT’nin yapay zeka komutlarını kullanarak bu deneyimleri oluşturabilecekler. Victoria VR’da kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, NFT olarak piyasaya sunulacak ve böylece içerik takas edilebilir hale gelecek.
AI ve VR şu anda en trend teknolojilerden bazıları olsa da her ikisinin de önemli sınırlamaları var. VR deneyimleri henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen donanım ücretleri cep yakıyor. Meta’nın yakın zamanda piyasaya sürdüğü Quest 3’ün 128 GB’lık temel sürümü 499 dolara, 512 GB’lık sürümü ise 649 dolara satılıyor.
Victoria VR ayrıca DALL-E, Midjourney ve Stable Diffusion gibi diğer AI teknolojilerini de entegre etmeyi planlıyor. Victoria VR şu anda Apple Vision Pro ve Oculus Quest 3’te mevcut. Platform, 7,5 milyondan fazla aktif geliştiriciyle en popüler oyun motorlarından biri olan Unreal Engine 5’ten yararlanıyor.
Ünlü İsimden Dikkat Çeken Açıklamalar
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bem’e göre mevcut ilerleme hızıyla yapay zeka önümüzdeki beş yıl içinde sanal gerçeklik gelişiminin birincil itici gücü olacak:
“Şu anda yapay zeka sofistike metinlerin, kodların ve görüntülerin oluşturulmasını sağlıyor ve video üretimini ve 3D nesne oluşturmayı dönüştürmenin eşiğinde. Yapay zeka teknolojisinin ilerleme hızıyla birlikte önümüzdeki beş yıl içinde yapay zekanın öncelikle sanal gerçekliklerin geliştirilmesini sağlayacağı ve VR geliştiricileri, 3D modelleyiciler ve kodlayıcılar gibi geleneksel rolleri arka plana atacağı tahmin ediliyor.”
Yapay zeka alanı şimdiden yapay zeka tarafından oluşturulan sonsuz anlatılar ve daha gerçekçi tepkilere sahip daha etkileşimli oyuncu olmayan karakterler (NPC’ler) dahil olmak üzere oyun için yeni olanaklar yaratıyor.