Kaynaklar Celsius Network’ün son istismardan ciddi anlamda etkilendiğini iddia ediyor. Kripto para borç verme (lending) platformu Celsius, merkezi olmayan finans (DeFi) protokolü BadgerDAO’nun istismarında 50 milyon dolar zarar gördü. Sonu bitmek bilmeyen DeFi hacklerinin oluşturduğu riskleri biliyor muyuz?
BadgerDAO Hack Saldırısı ve Celsius
Saldırganlar Ethereum ağındaki protokolü hedef alarak doğrulanmamış 120 milyon dolarlık varlık topladı. Bir Reddit kullanıcısına göre saldırının en büyük kurbanı 896 Wrapped Bitcoin kaybeden bir adresti. Adresin, “sahip oldukları bilinen diğer adreslerle etkileşime girdiği için” Celsius‘a ait olması gerekiyordu.
Adres düzenli olarak 67 milyon dolarlık bir bakiyeye sahip bir adresle işlem yapıyordu ve bunun 40 milyon doları Celsius‘un yerel tokeni CEL‘dir. Birkaç önemli işlemi paylaştıkları için Etherscan’da Celsius Network Wallet 5 olarak etiketlenen en az bir adresle ilgili olduğundan, adresin Celsius’a ait olduğu da iddia ediliyor.
İddiayı ortaya atan kullanıcı şunları söyledi.
“Bütün bunlar, 900 BTC kaybeden adresin Celsius‘a ait olma ihtimalinin yüksek olduğu anlamına geliyor. Celsius henüz hiçbir şeyi doğrulamadı, bu yüzden şimdilik bunların hepsi spekülasyon, bu yüzden Celsius‘un etkilenip etkilenmediğinden emin değiliz”.
BadgerDAO‘nun güvenlik ihlaliyle ilgili ilk raporlar, protokolün Çarşamba günü birden fazla yetkisiz kullanıcı fonu çekme talebi aldığını duyurmasıyla geldi. Badger ekibi sorunu araştırmaya devam etti ve daha fazla kaybı önlemek için protokoldeki tüm akıllı sözleşmeleri duraklattı.
Celsius Network, kullanıcıların Bitcoin (BTC) gibi dijital varlıkları elinde bulundurarak faiz kazanmalarını sağlayan büyük bir kripto kredi platformudur. Yakın zamanda aldığı yatırımlarla 3,5 milyar dolarlık değerlemeye ulaşan şirket DeFi alanındaki en büyük oyunculardan biri oldu.
21:36 Güncelleme: Şirket saldırıdan etkilendiğini resmi olarak doğruladı.
DeFi ve Hack Riski
CREAM, BadgerDAO ve daha onlarcası aylar içinde irili ufaklı çok sayıda saldırıya uğradı. Milyarlarca dolar değerinde kripto varlık saldırganların eline geçti. Bunların bir kısmı Whitehat saldırısı olduğu için fonlar iade edildi fakat kayıplar halen fazla. DeFi projeleri daha fazla token basarak veya projeye ayırdıkları varlıkları satarak müşterilerinin zararlarını kapatmaya çalıştı ancak hepsinin başarılı olduğunu söylemekte güç.
DeFi tokenlar yaşadıkları hızlı yükselişler sebebiyle yatırımcıların iştahını açıyor. Ancak yatırımcılar gerçekten nasıl bir riskle karşı karşıya olduklarını biliyor mu? Bir DeFi tokenine yatırım yapmadan önce protokolün geçtiği güvenlik testlerini incelemeniz önemlidir. Bununla birlikte stake hizmeti almak için en güvendiğiniz protokolleri tercih etmelisiniz. Platformu kullanmasanız dahi, sistemin uğradığı saldırıdan aldığınız tokenlerin hızla değer kaybetmesiyle siz de etkilenebilirsiniz. Bunun için her zaman yatırımlarınızı güvenli stop bölgelerinde emniyete almalı ve yatırım yapacağınız projeleri ince eleyip sık dokumalısınız.