Telekomünikasyon için blockchain hizmetleri sunan Bubbletone’un kurucusu Yuri Morozov ile, blockchain teknolojisinin sunduğu nimetlerden faydalanarak, mevcut piyasa üzerinde yapılabilecek muhtemel bir köklü değişimi konu alan bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar dileriz.
Projeniz doğrudan mobil iletişimle ve gezici servislerle ilgili olduğu için ilk sorumuz bu konu hakkında olacak. Yurt dışı seyahatlerimiz esnasında internete bağlanmak istiyoruz ancak bu çok pahalıya mal oluyor. Günümüzün gezici piyasasının yapısı nasıldır?
Günümüzdeki uluslararası gezici piyasasına herhangi yeni bir oyuncunun katılması, hem zaman hem para bağlamlarında çok pahalı bir süreç. Farklı operatörlerin altyapıya bağlanmasının onaylanmasını ve gezici bağlanırlığını güvence altına almak için on milyonlarca dolara ve yıllara ihtiyacınız var. Yani öylece yola koyularak bir sinyali iletmeye başlayamazsınız. Öncelikle, piyasadaki şirketlerin uluslararası bir anlaşması olarak ifade edilen “gezici merkez” ile bir anlaşmaya varmalısınız. Eğer buradan izin alırsanız, mobil operatörlerle 500’den fazla anlaşma sağlamanız gerekecek ve bu operatörler size çeşitli testler uygulayacak. Sonra size “piyasaya ne kadar müşteri akışı sağlayabileceğinizi” soracaklar. Eğer tekelleşmiş büyük bir firma değilseniz muhtemelen vadedeceğiniz rakam çok da fazla olamayacak. Buna göre de piyasaya girmenize izin verilmeyecek ya da engel niteliğinde tarifelere tabi olacaksınız.
Öyleyse küresel bir tekelleşmeden bahsedebiliriz. Peki gezicilik neden bu kadar pahalı? Örneğin internet erişimi? İnternet tüm dünyada bu denli ucuzlarken niçin gezici müşteriler daha fazla ödemek zorundalar?
Geleneksel mobil operatörler için gezici hizmetler şu şekilde oluşturulur: Mobil şirketin ortak operatörü yurt dışında sesli iletişim sağlarken internet, yerel operatörün erişim noktası yoluyla sağlanır. Bu tıpkı Moskova’dan Berlin’e Tokyo aktarmalı uçmaya benziyor. Oluşan bu döngü, büyük zamana ve paraya mal oluyor. Seyahat halindeki kullanıcı internet erişimini kendi yerel operatörü vasıtasıyla sağlamış oluyor. Bu nedenle seyahat halindeyken kaliteli ya da hızlı internete erişemiyorsunuz.
Siz bu sisteme nasıl bir alternatif öneriyorsunuz?
Seyahat halindeki kullanıcılara sunulan hizmetler son 30 yıldan daha uzun bir süredir değişmedi ve hem müşteri hem de mobil şirketler için gittikçe pahalılaşmaya devam ediyor. Projemizin ana fikri, telekomünikasyon pazarı için büyük bir altyapı platformu oluşturmaktır. Böylece seyahat eden kullanıcılara uluslararası sunulan hizmetlerin pahalı olmasını engellemeyi hedefliyoruz. Sunduğumuz çözüm ise kullanıcıları ve operatörleri doğrudan birbirine bağlayacak bir blockchain platformunu içeriyor. Blockchain teknolojisi sayesinde yıllardır değişmeyen bütün telekomünikasyon ekosisteminde, köklü bir değişim meydana getirebiliriz. Piyasadaki oyunun yeni kurallarını oluşturuyoruz ve bütün operatörler için dağıtımlı, bağımsız bir altyapı hizmeti sunuyoruz.
Peki bu projeyi neden blockchain üzerinde uygulamak istediniz?
Bu projeyi blockhain üzerinde gerçekleştirmemizin nedeni, hem bizim için hem de müşterilerimiz için zahmet oluşturan küresel faktörlerden kaynaklanıyor diyebilirim. Uzun yıllardır telekomünikasyon sektöründe aktif bir şekilde çalışıyor olsak da büyük şirketlerle karşılaştırıldığımızda küçük bir şirket olduğumuz gerçeğini görüyoruz. Bu yüzden küresel gezici pazara doğrudan erişimimiz bulunmuyor. Blockchain, şimdiye dek sorunlar yaşadığımız herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan, bu pazara erişmemizi sağlıyor.
Varlığını yıllardır sürdüren uluslararası gezici sistemi ve bu pazardaki kuralları yıkıyorsunuz.
Evet. Telekomünikasyon için blockchain hizmetleri sunan Bubbletone, sektörü merkezsizleştiren ve küresel değişimlere neden olabilecek “sarsıcı bir teknoloji” haline gelebilir.
2018 yılının Mart ayında bir ICO planlıyorsunuz. Bunun nedeni nedir?
Şirketimiz telekomünikasyon sektöründe 20 yıldan uzun bir süredir hizmet verdi ve kullanıcılarını mutlu etti. Kendini sürekli yenileyen şirket, şimdi de telekomünikasyon hizmetleri için blockchain platformu geliştirerek bunu küresel olarak dağıtmak istiyor. Bunun için de belirli bir fonlama gerekiyor.
ICO yoluyla ne kadar fon toplamayı umuyorsunuz?
Topladığımız miktara göre ürünümüzü yükseltebileceğiz. Örneğin 50 milyon dolar sağlarsak; hizmetlerini (eğlence içeriği, eğitimsel programlar vs.) dünyanın herhangi bir yerindeki mobil abonelerle buluşturmak isteyen online hizmet sağlayıcıları için fırsatlar geliştirip sunabileceğiz. 100 milyon dolara yakın bir fon toplamamız durumunda ise planlar daha da ileri düzeyde ve değişik olacak.
Son olarak, bu projeyle hangi piyasalara hitap etmeyi hedefliyorsunuz?
Operatörler, yerel pazardaki paylarına ve büyüklüklerine bakılmaksızın bizimle bağlantı sağlayacak. Biz küresel bir projeyiz ve herhangi bir kısıtlamamız yok. Kendimizi, bizimle birlikte çalışarak ve müşterileri için kâr getiren çözümler sunarak, bu sektörden para kazanmak isteyen herhangi bir şirketin ortağı olarak tanımlayabiliriz.
Sorumluluk reddi: Bu makale ücretli bir basın bültenidir. Cointürk, yukarıda yer alan bilgilerden ve basın bülteninde adı geçen herhangi bir ürün ya da hizmetle ilgili hasar ya da kayıplardan sorumlu değildir. Cointürk, basın bülteninde adı geçen şirketle ilgili okuyucuların kendi araştırmalarını özenle yapmalarını önermektedir.