Bir yatırımcı istenmeyen bir LinkedIn bağlantı talebinden öğrendikten sonra sahtekarlık yaptığı iddia edilen bir kripto trade platformunda 310.000 dolar kaybettiğini iddia etti. Washington Eyaleti Finansal Kurumlar Departmanı (DFI) Menkul Kıymetler Bölümü’nden 13 Haziran’da yapılan tüketici uyarısında yatırımcının Ethfinance adı verilen sözde bir kripto trade platformu kullandığı belirtildi.
Sahte Borsa Platformlarına Dikkat
DFI tarafından yapılan açıklamada yatırımcının Ethfinance’ı LinkedIn’deki rastgele bir arkadaşlık isteği yoluyla öğrendiği açıklandı. Yatırımcının kripto trade işlemlerinden kar elde etme umuduyla DeFi cüzdanından platforma toplam 310.000 dolar aktardığını da açıklamaya eklendi.
Başlangıçtaki ana parasının ve rapor edilen karının bir kısmını çekmeye çalıştığında yatırımcıya akıllı sözleşmeyi tamamlamak ve ardından parayı çekmek için daha fazla fon eklemesi gerektiği söylendi ve yatırımcı herhangi bir ek fon göndermedi. DFI, yatırımcının hesabından herhangi bir para çekemediğini ve hesabının kilitlendiğini söyledi.
Düzenleyici, iddiaların doğrulanmadığını belirtmesine rağmen davanın bir Avans Ücreti Dolandırıcılığı gibi göründüğünü söyledi. Peşin ücret dolandırıcılığı, mağdurlara küçük bir ön ödeme karşılığında önemli miktarda para, ürün veya hizmet vaat eden bir dolandırıcılık türüdür. Dolandırıcı, ödemeyi yaptıktan sonra ya mağduru başka şeyler için daha fazla ücret göndermeye ikna eder ya da ortadan kaybolur.
Sürece Yönelik Detaylar
Washington DFI’nin kripto dolandırıcılığı takipçisi, platformdan daha önceki bir şikayette de bahsedildiğini gösteriyor; Kaliforniya’da yaşayan bir kişi, kendisine kripto opsiyon trade işlemi yaparak nasıl para kazanılacağını öğretmeyi teklif eden bir yabancıyla çevrimiçi olarak tanıştıktan sonra 165.000 dolardan fazla para kaybettiğini bildirdi.
Yatırımcı, Telegram’daki Kripto Müşteri Hizmetleri CEO’su ile para çekme işlemini tamamlamak için karın %25’ini vergi olarak göndermesini istediğinde bunun bir aldatmaca olduğunu fark etti. Washington DFI ayrıca 13 Haziran’da üç uyarı daha yayınladı. Bunlardan ikisi sahte olduğu iddia edilen kripto borsaları içindi, diğeri ise sahte bir yatırım yönetimi platformuyla ilgiliydi.