Peru Merkez Bankası başkanı Julio Velarda, kripto para birimlerinin içsel değer olarak yoksun olduğunu öne sürüyor ve kripto piyasasının volatilitesini eleştiriyor. Ayrıca Velarde, Bitcoin’i (BTC) bir ödeme yöntemi olarak görmediğini de söylüyor.
Peru Merkez Bankası başkanı Julio Velarde, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin ekonomi piyasasındaki diğer muadillerine karşı kusurlu olduklarını ve yetersiz kaldıklarını savunuyor. Velarde, özellikle Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin piyasa volatilitesine atıfta bulunarak son derece değişken finansal varlıklar olduğunu belirtiyor.
Volatilite ve Çevre Düşmanı
Ayrıca Velarde, insanların aslında bu yüzden kripto piyasasına yönlendiklerini çünkü riskin insanları çektiğini de söylüyor. Bununla beraber Velarde, bu volatilitenin en büyük sebebini bu dijital varlıkların içsel bir değeri olmaması olduğunu savunuyor. Velarde bu sebeplerden dolayı eğer insanların kripto para birimlerine ilgisi biterse fiyatının herhangi bir değere düşebileceğinin hatta bitebileceğinin altını çiziyor.
Bunlara ek olarak Velarde, kripto para birimlerinin kullanımına ilişkin olarak çevresel kaygıların olduğunu da belirtiyor ve kripto madenciliğinin enerji tüketimi konusunda sorun teşkil ettiğini bildiriyor. Velarda sözlerine şöyle devam ediyor:
‘’Kripto para birimleriyle ilgili en büyük sorunlardan bir tanesi küresel ısınma. Bitcoin madenciliği ile neredeyse orta büyüklükteki bir ülkenin enerjisi tüketiliyor. Bu miktar göz ardı edilemeyecek büyüklükte. Dolayısıyla finansal birimler arasında en az çevre dostu olanın kripto olduğunu söyleyebiliriz.’’
Velarde’nin Peru Merkez Bankası Dijital Para Birimi Raporu
Bitcoin ve diğer kripto para birimleri hakkında sert duruş gösteren Velarde, Peru Merkez Bankası’nın kendi dijital para birimi tasarımı hakkında ilerlemeler kaydettiklerini de belirtiyor. Ayrıca Velarde konu hakkında önümüzdeki günlerde Hindistan Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu ile de görüşmeler yapacağını iletiyor ve sözlerine şunları ekliyor:
‘’Yeni bir ödeme ekosisteminin Peru’ya henüz nasıl yansıyacağını bilmiyoruz. Yürüdüğümüz bu yola yönergeler vermeye ve belli parametlerde yönetmeye çalışarak hedefimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.’’