Her sektörde olduğu gibi kripto para sektöründe de kötü niyetli kişiler ile sürekli karşılaşıyoruz. Kripto para sektöründe işler çok hızlı ilerlediği ve blockchain’de yapılan işlemlerin geri dönüşü çok zor olduğu için kayıpların can yaktığı ifade edilebilir. Ancak bu noktada honeypot’lar kullanılıyor ve kötü niyetli kişilerin ifşa edilmesi için çalışmalar yürütülüyor.
Honeypot Nedir?
Bal küpü olarak dilimize çevirebileceğimiz honeypot’lar bir hedef gibi davranarak kötü niyetli kişilerin ortaya çıkmasını ve takip edilebilmesini sağlıyor. Dolayısıyla siber suçluları kandırmak için meşru bir hedef gibi görünen honeypot’lar gerçek bir bilgisayar sistemi gibi hareket ediyor. Böylece kötü niyetli kişiler işlem yapmaya başladıktan sonra izlenebilir hale geliyor ve gerçek ağın nasıl daha güvenli hale gelebileceği konusunda ipuçları elde edilmesini sağlıyor.
Bu noktada honeypot’larda özellikle bazı güvenlik açıkları oluşturuluyor ve bu da siber suçluları cezbediyor. Ancak eğer kötü niyetli kişiler bir honeypot’ta olduklarını anlarlarsa honeypot’a dokunmadan gerçek sisteme de saldırabilir. Dolayısıyla güvenlik konusunda sadece honeypot’lar güvenmek yeterli değildir.
AssangeDAO’da Honeypot
PeckShield, yaptığı son açıklamalarda AssangeDAO’nun (JUSTICE) bir honeypot olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Dolayısıyla aslında JUSTICE sahte bir şaka token olarak piyasaya sürüldü. Bu sebeple yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var.
Bu noktada platform, bizim de her zaman dile getirdiğimiz gibi yatırımcıların kendi araştırmalarını kendilerinin yürütmesi gerektiğini ve bu noktada çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade ediyor.