Kasım ayından itibaren artan ETF onay beklentisi Bitcoin fiyatındaki etkileyici yükselişin temelde en büyük sebebiydi. Herkes daha fazla yükseliş, daha yüksek zirveler beklerken Bitcoin onları haksız çıkarmadı. Elbette ara düzeltmeler oldu fakat yön hep yukarıyı gösteriyordu. Bu yüzden vadeli işlemlerdeki talep ATH seviyesini gördü. Peki bundan sonrasında ne olacak?
Spot Bitcoin ETF ve Beklentiler
Öncelikle mevcut milyar dolarlık net girişlerin önemli kısmı ihraççı varlık yönetim şirketlerinin müşterilerinden geliyor. Bu rağmen GBTC hariç ETF ihraççılarının toplam rezervi çok hızlı biçimde ATH seviyesine ulaştı. Fakat bu henüz fragman. Trilyon dolarlık varlık yöneticilerinin müşterileri geleneksel finans piyasalarında önemli bir yüzdeyi temsil etse de çok daha büyük bir dilim dışarıda.
Daha lansman gününün üzerinden 1,5 ay bile geçmedi ve bankaların müşterileri için BTC saklama izinleri yeni gelecek. Wall Street’in en büyük firmalarını temsil eden bir finans grubu, dört gün önce gönderdiği mektupla SEC’ten, kripto varlık saklama yükümlülüklerinin muhasebeleştirilmesi konusunda rehberlik sağlayan Personel Muhasebe Bülteni 121’de (SAB 121) yapılacak değişiklikleri değerlendirmesini talep etti.
Bu revizyonla birlikte bankaların BTC fonlarının emanetçisi olarak çalışabilmesine olanak tanıyacak. Bununla birlikte büyük yatırım danışmanlık şirketlerinin henüz spot Bitcoin ETF’leri kategorize etmediğini de biliyoruz. 3-6 aylık fiyat performanslarını gördükten sonra dünyanın dört bir yanındaki şirketler, bağımsız danışmanlar bunun yatırım yapılabilir, yüksek riskli veya yatırım yapılmaması gerekilenler arasında sınırlandırılmasına karar verecek.
Sonrasındaysa asıl filmin başlaması ABD ve dünyanın her yerinden spot Bitcoin ETF’lere erişimin açılmasıyla daha büyük hacimlere ulaşılması bekleniyor. Hatırlarsanız Vanguard gibi en büyüklerin bir kısmı henüz Bitcoin ETF’lerine yeşil ışık yakmış değil.
Spot Bitcoin ETF Son Durum
Net girişler devam ediyor ve haftalıkta 2 milyar dolar eşiğinin üzerinde. Sadece BlackRock rezervleri bile Cuma günü 6380 BTC arttı. Kümülatif talep toplam günlük BTC ihracının 10-20 katı arasında değişiyor. Yaklaşık 70 gün sonra halving gerçekleştiğinde bu tek başına ETF’ler kaynaklı 20-40 kat üzerinde talebe dönecek. Elbette eğer mevcut hızda net girişler devam ederse.
Tüm ETF’ler 723.301 BTC tutuyor. Bu az gibi görünse de tüm madencilerin elinde sadece 1,92 milyon BTC olduğunu hatırlamalısınız. Üstelik 263.873 BTC’lik kısmı sadece 1 ay GBTC hariç spot Bitcoin ETF ihraççıları tarafından toplanan rezerv.
Maliyeti 22 bin dolar olan btc yi 50 bin dolar üzerinde alıp yatırım amaçlı portföye uzun vadeli olarak dahil etmek tam bir çılgınlık, bunu hiç bir fon yöneticisi yapmaz yapamaz, kimse kimseyi kandırmasın, maliyetinden çok fazla değere ulaşan varlıkların sonu bellidir, tekrar maliyete düşerler, btc yarılanması bittiiğinde fondaki malı kime satacaklar, işte bu sorun çözülemez, çok kısa zamanda sert düşüşler görülmesi kaçınılmaz olurki, btc henüz alışverişte kendini kanıtlamış merkeziyetsiz bir takas aracı olamadı, 21 milyon adet üretimide tamamlanmış değil, henüz anne karnından doğmamış bir bebek, doğmamış bebeğe don biçilmez, fiyat hiç biçilmez.