Bitget Research‘ün son raporu deepfake teknolojisini kullanan dolandırıcılıklarda çarpıcı bir artışın altını çizdi. Verilerine göre kötü amaçlı teknoloji kullanımı sadece 2024 yılında %245 arttı. Genellikle ünlülerin Deepfake videoları ile bu dolandırıcılıklar giderek daha karmaşık hale geldi ve durumdan şüphelenmeyen yatırımcıları hedef alarak önemli mali zararlara neden oldu.
Deepfake Dolandırıcılığı Boyut Atladı
Hiper-gerçekçi sahte içerik oluşturmak için fotoğrafları ve videoları değiştiren Deepfake teknolojisi, dolandırıcılık planlarını teşvik etmek için büyük bir rol oynuyor. Rapora göre kullanıcılar, 2022’nin başından bu yana deepfake içeren siber saldırılarda 79,1 milyar dolar kaybetti.
Kayıplar her yıl artıyor; 2024’te ise miktar iki kattan fazla artarak %245 oranında önemli bir artış gösterdi. Bitget, deepfake dolandırıcılıklarından kaynaklanan potansiyel zararın 2025 yılına kadar çeyrek başına 10 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. CEO Gracy Chen, Bitget raporuna yönelik şu ifadeleri paylaştı:
“Deepfake’ler kripto sektörüne hızla giriyor ve uygun eğitim ve farkındalık olmadan onları durdurmak için yapabileceğimiz çok az şey var. Kullanıcıların uyanıklığı ve dolandırıcılığı gerçek tekliflerden ayırt etme yeteneği, küresel ölçekte kapsamlı bir yasal ve siber güvenlik çerçevesi oluşturulana kadar bu tür suçlara karşı hala en etkili savunma hattıdır.”
Bu yöntemler arasında sosyal mühendislik ve bot dolandırıcılığı 2024 yılının ilk çeyreğindeki tüm deepfake suçlarının %14,21’ini oluşturdu. Analistler bu yöntemlerden kaynaklanan kaybın 2,03 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Yetkililer etkili önlemler almazsa kripto endüstrisinde kötü amaçlı teknoloji içeren olayların sayısı 2026’nın başlarına kadar %70 artabilir
Kripto Piyasası ve Deepfake
Deepfake teknolojisindeki yükseliş, popüler isimlerin token’larına yönelik artan popülarite ile aynı zamana denk geldi. Geçtiğimiz birkaç ay içinde hem gerçek ünlülerin hem de arkalarında taklitçilerin yer aldığı düzinelerce yeni memecoin piyasaya sürüldü. JENNER, ZUMI, RICH, DOLL ve diğerleri gibi token’lar kripto topluluğu içinde yoğun tartışmalara yol açarak piyasa manipülasyonu, dolandırıcılık ve kripto para birimi promosyonlarında ünlü etkisinden yararlanmanın etik sonuçları hakkındaki endişeleri artırdı.
Tanınmış girişimciler dolandırıcıların sık sık hedefi oluyor. 23 Haziran’da Elon Musk’un Deepfake videosunun yer aldığı beş saatlik bir YouTube canlı yayını benzer dolandırıcılık akışları eğilimini sürdüren bir kripto para birimi dolandırıcılığının tanıtımını yaptı.
Artık kaldırılan videonun, izleyicileri bir web sitesine çekmek için Musk’un sesinin yapay zeka tarafından oluşturulan bir versiyonunu kullanarak canlı bir Tesla etkinliğini gösterdiği iddia edildi. Sahte Musk, izleyicileri sözde bir hediye için Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) veya Dogecoin (DOGE) yatırmaya çağırdı ve miktarın iki katını otomatik olarak geri göndereceğine söz verdi.