Merkezsiz Finans yani DeFi ekosistemi günden güne popüler hale geliyor ve DeFi token’ların da bu popülerlikten paylarına düşeni aldıkları görülüyor. Analistler geçtiğimiz aylarda metaverse coin’lerde yaşanan büyük artışların önümüzdeki aylarda DeFi token’larında yaşanabileceğini ifade ediyor. Buna ek olarak özellikle takip edilen ve analistlerin yoğunlaştığı projeler olduğunu da görüyoruz. Bu DeFi altcoin’lerinden 5 annesine birlikte göz atalım.
EQIFi (EQX)
EQIFi, DeFi ve kullanıcılarının etkileşim şeklini değiştirmeyi amaçlayan bir proje olarak tanımlanıyor. Diğer birçok köklü proje ve platformun aksine, EQIFi basitliğe inandıklarını dile getiriyor. Basitliğin, temel hizmetlerden kullanımı kolay mobil uygulamaya kadar uzandığı görülüyor. Proje daha önce DeFi ile hiç ilgilenmemiş olan kişilerin de bu alan adım atması için basitliği savunduklarını dile getiriyor.
Platformun yerel kripto para birimi olan EQX’nin de çeşitli avantajlara sahip olduğu ifade ediliyor. Automatic yield aggregator, günlük olarak birleştirilmiş olarak yıllık %70’e varan yield sunabilir. Anında krediler ise yıllık% 0.1’lik en düşük faiz oranlarından birine sahip. EQX yazının kaleme alındığı an itibari ile 0,073 dolardan işlem görüyor.
UniSwap (UNI)
DeFi’nin en basit şekli olan Uniswap, kullanıcıların kripto varlıkları ile merkezi bir taraf olmadan işlem yapmalarına olanak tanıyan merkezi olmayan bir kripto borsası olarak tanımlanabilir. Binance, Coinbase ve diğerleri gibi birçok merkezi borsa varken, Uniswap, öncelikle güvenliği ve gözetimsiz doğası nedeniyle yatırımcılar tarafından tercih ediliyor gibi görünüyor.
Projenin yerel UNI token’ı, en iyi DeFi token’ları arasında görülüyor ve yazının kaleme alındığı an itibari ile 9,6 dolardan işlem görüyor.
SushiSwap (SUSHI)
Aslında ilk bakışta SushiSwap, başka bir AMM platformuna ve Uniswap’a benziyor. Yine de yapılan açıklamalara göre SushiSwap biraz daha karmaşık. SushiSwap bir yandan Uniswap’a benzer ve herhangi bir aracı gerektirmeyen merkezi olmayan bir borsa hizmeti sunarken, diğer yandan bir adım öteye giderek likidite getirisi, stake ve ödünç verme gibi farklı DeFi hizmetleri de sunuyor.
Platformun yerel kripto para birimi olan SUSHI ise yazının kaleme alındığı an itibari ile 3,3 dolardan işlem görüyor.
Terra (LUNA)
Tipik bir DeFi hizmeti sunmasa da Terra Network, birden fazla DeFi projesine sahip eksiksiz bir blok zinciri ağı olarak tanımlanabilir. Terra, farklı stablecoin’leri korumak için algoritmalar kullanan bir dijital para ağıd şeklinde karşımıza çıkıyor.
DeFi hizmetleri sunan geniş farklı proje ağı ile LUNA son zamanlarda oldukça büyük ilgi görüyor ve Terra’nın BTC alım haberleri de fiyatı olumlu etkiliyor. LUNA yazının kaleme alındığı an itibari ile 87 dolardan işlem görüyor.
Polkadot
Tüm blok zincirlerini birbirine bağlayan bir blok zinciri olan Polkadot, herkesin kendi ağını oluşturmasına izin vermek için parachain’leri kullanan yenilikçi bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Tüm parachainler Polkadot’a bağlı olduğundan, farklı zincirler arasındaki varlıklar ve token’lar sorunsuz bir şekilde aktarılabilir.
Polkadot’un yerel kripto para birimi olan DOT da yatırımcılardan büyük ilgi görüyor ve DOT yazının kaleme alındığı an itibari ile 18,3 dolar seviyesinde işlem görüyor.
Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolayısıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.