Terra olayından sonra kripto para birimleri ciddi oranda değer kaybetti. Her ne kadar bir ayı piyasasında olsak da UST’nin sabitini kaybetmesi ve arkasından yaşananlar piyasaya büyük bir darbe indirdi. Peki, deyim yerindeyse bu kripto çöküşü sırasında en çok değer kaybeden kripto paralar arasında hangileri var?
Internet Computer (ICP)
Internet Computer (ICP) 700 dolara kadar ulaşmıştı ve şu anda fiyatının 8,15 dolar olduğu görülüyor. Bu da yaklaşık olarak %98’in üzerinde bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor.
2021’de piyasaya sürülen ve hızlı bir ivme kazanan ICP, İsviçreli kar amacı gütmeyen kuruluş Dfinity Foundation’ın kripto para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Piyasaya sürüldüğü dönemde ICP, dört günden kısa bir süre içinde, dünyanın sekizinci en büyük kripto para birimi sıralamasına ulaştı.
Proje, veri depolama ve uygulama desteği için bulutta merkezi olmayan ve ölçeklenebilir bir blok zinciri oluşturmayı amaçlayan bir kuruluş olan Dfinity Foundation tarafından 2016’dan beri geliştiriliyor.
Filecoin (FIL)
Filecoin 1 Nisan 2021’de 236.84 dolara ulaştı ve yazının kaleme alındığı an itibari ile %96’nın üzerindeki düşüşü ile 7,98 dolardan işlem görüyor.
Öte yandan Filecoin 2017’de piyasaya sürüldüğünde, ICO’da rekor bir miktar topladı. Proje, 257 milyon dolarlık fon toplayarak Tezos tarafından şimdiye kadar elde edilen maksimum miktar olan 232 milyon doları aştı. Yatırımcılar arasında ise Sequoia Capital, Andreessen Horowitz ve Union Square Ventures gibi devler yer aldı. Ayrıca Filecoin, kullanıcıların mevcut disk alanını verimli bir şekilde kiralayabilecekleri, merkezi olmayan bir dijital depolama ağı oluşturmak için başlatıldı.
EOS
EOS‘un en yüksek fiyatını 22.71 dolar ile gördü ve bu rakam 29 Nisan 2018’de kaydedildi. Şu anda token 1,36 dolar değerinde bulunuyor ve bu da %93,9 kayıp anlamına geliyor.
Blockchain projesi ilk “Ethereum katillerinden” biriydi ve ICO’da 4,2 milyar dolar topladı. Ayrıca EOS, birkaç test sürümünden sonra resmi olarak Haziran 2018’de piyasaya sürüldü. Destekleyenler arasında, Birleşik Krallık hedge fon yöneticisi Alan Howard, Moore Capital Management’ın CEO’su Louis Bacon ve PayPal ile Palantir’in kurucu ortağı Peter Thiel yer aldı. Ancak EOS etrafındaki hype durumunun hızla azaldığı ifade edilebilir.
dYdX (DYDX)
dYdX, aynı ada sahip merkezi olmayan bir borsanın token’ı olarak karşımıza çıkıyor. DYDX’in ATH seviyesi 27.86 dolardı ve yazının kaleme alındığı sırada 2 dolar seviyesinde işlem görüyor. Bu da %92 seviyesinde bir geri çekilme olduğu anlamına geliyor.
ATH değeri Eylül 2021’de meydana geldi ve kısmen Çin’in kripto para birimi işlemlerini kısıtlamasından kaynaklandı. Bu süre zarfında borsadaki işlem hacmi artmaya devam etti ve 10 milyar doları aştı. Çin hükümetinin kripto para birimi sektörüne yönelik eylemlerini yansıtan dYdX’in hacmi keskin bir şekilde arttı.
Bunların yanında dYdX, merkezi olmayan bir borsa olarak karşımıza çıkıyor. Yani kullanıcı fonlarını tutmuyor. İşlemler, Ethereum’a dayalı akıllı sözleşmeler kullanılarak gerçekleştiriliyor.
LooksRare (LOOKS)
NFT pazaryeri LookRare’in kripto para birimi olan LOOKS, bu yıl 20 Ocak’ta ATH seviyesine ulaştı. 7,10 dolar ile ATH yapan LOOKS, yazının kaleme alındığı sırada 0,64 dolar seviyesinden işlem görüyor ve dolayısıyla %91 gibi bir düşüş yaşadığı görülüyor.
LookRare, NFT ana pazarı olan OpenSea’nin en büyük rakibi olmak için yılın ilk ayında piyasaya sürüldü. Ancak platformdan geldiği iddia edilen astronomik hacimler konusunda şüpheler oluştu ve bunun da LOOKS fiyatını etkilemiş olabileceği ifade ediliyor.
Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolayısıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.