Blockchair’in blockchain arama ve analiz motoru artık Türkçe olarak da kullanılabilmekte. İlk olarak 9 dilde kullanıma sunulan internet sitesi, artık direkt olarak Türkçe de kullanılabilecek. Blockchair toplamda 17 farklı blockchain ağını kapsıyor ve Türkçe desteği ile 10 dil üzerinden bunların analiz edilebilmesini sağlıyor.
Blockchair Artık Türkçe
Blockchair’in hedefi blockchain verilerini herkesin kullanımına açık hale getirmekte. Blockchair, Chrome ve Firefox internet tarayıcıları için özel bir eklenti piyasaya sürdükten sonra öğrencilere de GitHub Öğrenci Geliştirici Paketi üzerinden ücretsiz API anahtarı desteği de sundu. Blockchair’in şimdiki hedefi ise siteyi herkesin erişimine sunabilmek için olabildiğince çok dile çevirip kullanıma açmak.
Blockchair, blockchain üzerinde depolanan bütün verilerin filtrelenmesi, bulunması ve sıralanmasını sağlayan bir arama motoru olarak düşünülebilir. Bu site üzerinden bulunabilecek veriler arasında işlem ve adres bilgileri yer alıyor. Buna ek olarak işleme girilen yazılar da OP_RETURN işlem kısmında görülebilmekte. Bu aslında birisinin ilgili işleme istediğini yazması ve not düşmesi olarak görülebilir. Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’in ilk bloğuna girdiği mesaj buna örnek gösterilebilir.
Blockchair arama ve analiz motorunun yanı sıra aynı zamanda API, Data Dump veya Release Monitor gibi profesyonel birçok araç da sunuyor. Bunlar bilim adamları, araştırmacılar, cüzdan geliştiricileri, borsalar ve araştırma şirketleri tarafından dünya çapında kullanılmakta.
Blockchair’in İş Geliştirme Bölüm Başkanı Lucas Roorda konu hakkında yaptığı açıklamada ise hedeflerinin ne olduğunu net bir şekilde belirtti:
“Bizim hedeflerimizden birisi de blockchain verilerini mümkün olduğunca şeffaf ve erişilebilir kılmak. Şu an Blockchair platformundaki Türkçe konuşan bütün arkadaşlarımızı memnuniyetle platformumuza ve blockchain ağlarının dünyasını keşfetmeye davet ediyoruz.”
Blockchair’ın gizlilik politikası ise piyasa standartlarının üzerinde. Şirket hiçbir şekilde veri toplamıyor ve kullanıcıları takip etmiyor. Google Analytics veya reklam ağları ile entegrasyon bulunmuyor ve bu yüzden veri toplanmıyor.
Sırada Ne Var?
Blockchair söz konusu Türkçe versiyon sonrasında ise borsalar, cüzdanlar, medya, araştırma ajansları ve Türkçe konuşan diğer kurumlarla iletişime geçip, sitenin kullanımını arttıracak. Blockchair’in hedefi ise daha fazla kullanıcıya ulaşmak.