Kripto ‘’devrimi’’ finansal teknoloji sektörünün yanı sıra diğer alanları da etkiliyor. Sanatçılar dahi kripto paraların faydalarını değerlendirmeye başladılar.
Bitcoin ortaya çıktığından beri birçok sanatçı Blockchain ve hayal güçlerini kullanarak farklı eserler ortaya koymaya başladılar. Berlinli sanatçı ve mühendis Julian Oliver kripto paraları çağımızın en büyük sorunlarından birini anlatmak için kullandı; iklim değişimi. Giderek artan iklim değişimini Bitcoin’in volatil olmasına benzetti. Ancak Oliver Blockchain teknolojisinin ütopik olmaktan çok uzakta olduğunu ve insan hayatına doğrudan etki edeceğine inandığını belirtti.
Bilindiği üzere sanat dünyasında çevre ve sosyal bağlantılar sanat eserlerinin satılabilmesi bakımından önemli yere sahip. Doğru insanları tanımayanlar eserlerini satamayacağı gibi alıcılar da aynı şekilde eserlere ulaşamayabilir. Blockchain teknolojisi ‘’izinsiz’’ olduğundan bu sorunu ortadan kaldırabilir. Blockchain merkezsiz ve karar mercii olmaksızın çalışabilen bir sistem, dolayısıyla herhangi birinin ipleri elinde tutması olanaksız. Eser satın almak isteyen herkes istediği zaman ve aracı olmadan dünyanın neresinde olursa olsun koleksiyonuna eklemeler yapabilir. Aynı durum eserlerini galerilerde sergileme telaşındaki sanatçılar için de geçerli. Üstelik globalleşmiş bir ekosistem sayesinde daha fazla insana ulaşabilirler.
Diğer yandan bütün sanat camiasını bir araya toplayabilmiş platform henüz yok. Yine de akım haline gelmeye başlayan Cryptoart’tan söz edebiliriz. Cryptoart eserlerine Bitcoin cüzdanlarına ait özel anahtarlar gizleniyor. Yapboz benzeri parçaları birleştirip şifreyi çözen alıcılar cüzdanlara ulaşabiliyor. Bir başka örnek Maecenas, kullanıcılara ünlü resimlerden hisse alma olanağı tanıyor.
Yeni sanatçılar geleneksel galerilerde yer bulmakta zorluk çekebiliyor. Bir şekilde eserlerini sergiletseler bile komisyon meselesi can sıkabiliyor. Buna çözüm bulmak adına birçok girişimde bulunulsa da, girişimler şirketlerin token odaklı olmasından dolayı yeterince fayda sağlayabilmiş değil. Son zamanlarda Owlstand platformu ICO’sunda birçok kripto parayı kabul ederek sorunun üzerine gidiyor. Bancor Network, OmiseGO ve Turtle Coin’le birlikte kripto sanatı ekosisteme dahil etme çabaları sürüyor.
Kaynak: Bitcoinist