Bu hafta tokenlerin kilidini açan en son kripto platformu, merkezi olmayan kurucu ekonomi projesi BitDAO olarak karşımıza çıkıyor. Bazı emsallerinin aksine, yerel tokenı BIT süreç boyunca sabit kaldı.
BitDAO Kilit Açma Süreci
BitDAO, 14 Şubat’ta planlanmış sürüm programının bir parçası olarak 187,5 milyon BIT tokenının kilidini açtı ve o sıradaki fiyatlara göre, token kilidinin açılması yaklaşık 106 milyon dolar değerindeydi. Ayrıca elde edilen bilgilere göre, kilit açma işlemi tüm BIT token arzının yaklaşık %2’sini temsil ediyordu. Bir sonraki kilit açma işleminin ise 15 Mart’ta yapılması planlanıyor.
Öte yandan BitDAO kilit açma programı, Haziran 2024’e kadar her ay benzer sayıda tokenın piyasaya sürülmesini planlıyor. Varlıkların bu şekilde azar azar piyasaya sürülmesi, yatırımcı çıkarlarını korumayı amaçlıyor ancak yine de bu durum genellikle kısa vadeli fiyat volatilitesine neden oluyor. Çünkü büyük miktarda token piyasalara gönderildiğinde, dolaşımdaki arzı artırarak talebi ve dolayısıyla varlık fiyatını düşürüyor. Ayrıca, bu etki ayı piyasasında çok daha belirgin olma eğilimi gösteriyor.
BitDAO Nedir?
BitDAO, merkezi olmayan ekonomi kurucularını desteklemeyi amaçlayan bir platform olarak tanımlanabilir. Resmi belgelere göre BitDAO, BIT token sahipleri tarafından oylanan teklifler için açık bir platform ve zincirlerden ve projelerden bağımsız.
Öte yandan yönetim tokenı BIT’in token ekonomisi, diğer kripto projeleri gibi risk sermayesi kontrolünde değil. Şu anda, toplam 10 milyar token arzının yaklaşık %70’inin kilidi açılmış durumda, ancak hepsi dolaşımda değil. Dolaşımdaki 1,16 milyar token, yaklaşık 661 milyon dolarlık bir piyasa değeri sağlıyor.
Bunlara ek olarak tüm arzın yaklaşık %45’i önümüzdeki 16 ay içinde piyasaya sürülecek. Ayrıca, toplamın %30’u yönetişim amacıyla BitDAO hazinesine tahsis edilmiş durumda.
Ayrıca 14 Şubat’ta BitDAO en son yönetim oylamasını ve finansman talebini detaylandırdı. Mantle, modüler bir tasarıma sahip yüksek performanslı bir Ethereum katman-2 ağı sunan bir BitDAO ürünü olarak lanse edildi.