Arbitraj piyasadaki emtia, altın, döviz, hisse senedi vs. gibi ticarete konu olan varlık ve enstrümanları da kapsamına alan, tüm ticari faaliyetlerde, varlıklar arasında eş zamanlı olarak, farklı piyasa koşullarında çeşitli borsalar arasında oluşan fiyat farklılıklarından kar sağlamak amacıyla alım satım işlemi yapmaktır. Bitcoin $97,667.7 ile nasıl para kazanılır? Bitcoin’lerimi arttırabilir miyim? Bitcoin‘den nasıl kar sağlanır? Arbitraj nedir? Arbitraj nasıl yapılır? Bu sorular genelde Bitcoin dünyasına girmiş çoğu kullanıcının ilk aklına gelen sorulardır. Bize göre tüm bu sorulara cevap, al sat işlemleriyle arbitraj yapmakta yatıyor. Makalemizde ilk olarak arbitraj kavramının ne olduğunu açıklamaya, ardından da nasıl yapılacağıyla ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.
Arbitraj Nedir?
Arbitraj genellikle iki piyasa arasındaki fiyat farklılıklarını elimine etme eğilimindedir, başka bir ifadeyle, diğer borsadan bir öteki arasında arbitraj yapıldığında fiyat farklılıkları azalır; fakat arbitraj fırsatı her zaman için tekrar doğabilir. Arbitraj “düşük al yüksek sat” deyiminin tam karşılığıdır aslında. Diğer bir değişle arbitraj, bir emtiayı bir piyasadan düşük fiyata alıp diğer piyasada eş zamanlı olarak yüksek fiyattan satmaktır. Örneğin, para birimlerinin dünyanın her yerinde çeşitli piyasalarda ticareti (exchange’i) yapılır. Fiyatlar genellikle tüm piyasalarda benzer olmasına rağmen, bazen bir borsadaki satış fiyatı, diğer borsadaki alış fiyatından daha düşük olabilir. Bu durumda eşzamanlı alım – satım yapıldığında, iki fiyat arasındaki farklılık nedeniyle arbitrajcı kar sağlamış olur. Az gelişmiş ülkeler ele alındığında arbitraj, bir ülkenin farklı şehirlerindeki emtiaların alım ve satımından oluşabilir; gelişmiş ülkelerde ise arbitraj, genellikle exchange, kısa vadeli faiz oranı, altın fiyatları ve teminat bedellerini de kapsayan uluslararası faaliyetleri refere etmek için kullanılır. Sonuç olarak, arbitraj günümüz finans dünyası için önemli bir enstrüman olarak görülmektedir.
Bitcoin ve Kripto Paralardan Nasıl Para Kazanılır?
Bu kısımda Bitcoin dünyasına yeni giren kullanıcılar için, bilgi amaçlı deneyim ve gözlemler aktarılmaya çalışılacaktır.
Arbitrajın tanımında da değinildiği gibi en önemli unsurlardan biri, varlığı eşzamanlı veya çok kısa sürede (Bitcoin dünyası için eşzaman mümkün olmamakla birlikte, burada en kısa süreye işaret edilmektedir) alıp satmaktır. Öncelikle, Bitcoin ile para birimleri arasında arbitraj yapmak önerilmez; çünkü Bitcoin’in bir borsadan (bu kavram ile çeşitli trade siteleri kastedilmektedir) diğerine transferi, yoğunluğa göre 30 dakika ile 1 saat arası sürmektedir. Bu süre zarfında fiyatlar düşebilir ve beklenen kar azalabilir hatta zarar edilebilir, ayrıca buna para (USD, EURO vs.) transferinin (çekmenin) zorluğu da eklendiğinde tam anlamıyla işin içinden çıkılmaz hale gelmektedir.
Peki, nasıl yapılır? Arbitraj’da hız çok önemli olduğu için, en yoğun olduğu dönemde bile 5 dakika içerisinde transferi gerçekleştirilebilen MAX veya Quark gibi altcoinlere yönelmek en mantıklısıdır. Şuan itibari ile yüzlerce hızlı transfer yapılabilen coin bulmaktadır; bu örnekte bu altcoin‘lerin ele alınma nedeni işlem hacimlerinin yüksek olmasıdır, zira işlem hacminin yüksek olması coin’i hızlı satıp işlemi gerçekleştirerek kar sağlamak için gereklidir. Bu değişken bir durumdur aslında, bu dönemde MAX ve QRK trend olabilir ve işlem hacimleri yükselir 1 ay sonra başka bir altcoin trend olabilir, bunun ayrımını yapabilmek ve en doğru coin’i seçebilmek için ise bu piyasayı sürekli takip etmek gerekir. Kısacası, arbitraj yapmak için dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta bulunmaktadır, birincisi; bir trade sitesinden diğerine hızlı transfer, ikincisi ise; seçilen coin’in işlem hacminin yüksek olmasıdır.
Arbitraj için güvenli kripto para borsalarından biri olan Binance seçilebilir. Türkçe dil desteği ve kimlik onaysız işlem yapılabilmesi sebebiyle Binance platformu tercih edilebilir.
Bir sonraki aşamada transfer hızı ve işlem hacmine bakılarak arbitraj yapılacak coin belirlenir. Başlamak için ise trade sitelerine üye olunması gerekir ve iki den fazla sitenin kullanılması önerilir. Trade sitesi seçerken de çok fazla coin içeren ve işlem hacminin yüksek olduğu Cryptsy, Bter ve Mcxnow vs. gibi (şuan için güvenilir siteler; ama ileride ne olacağı kestirilemez) sitelerinin seçilmesi yerinde olacaktır.
Örnek olarak bakıldığında, seçilen sitelerin hepsinde MAX coin’in yer aldığı ve işlem hacminin yüksek olduğu (makalenin hazırlandığı tarihi itibariyle) görülmektedir, bu nedenle MAX kullanılması yerinde olacaktır. Ek olarak, işlem hacimleri coinmarketcap.com sitesinden görülebilir.
Genellikle işlem hacminin en yüksek olduğu sitede satış işlemi, işlem hacminin az olduğu sitelerde ise düşük fiyattan alış yapmak daha kolaydır, bu nedenle örnekte, işlem hacmine bakıp alış yapılacak siteler Cryptsy ve Bter olarak, satış yapılacak site ise işlem hacminin yüksekliği nedeniyle Mcxnow olarak belirlenir. Bunun nedenini de kısaca; “düşük hacimli sitelerde insanlar coinlerini satamayacaklarını düşündükleri için paniğe kapılarak, düşük fiyattan coin’leri elinden çıkarmak isteyebilirler” olarak ifade edebiliriz.
Sonraki adım ise; Bitcoin’lerin bir kısmını Cryptsy’ye bir kısmını da Bter’e göndermek ve MAX için Mcxnow’un alış fiyatından daha düşük fiyata, bu iki sitede alış emri girip, tabiri caiz ise pusuya yatmaktır. İnsanoğlunun doğal zafiyetleri ve para kaybetme korkusu birleştiğinde, kişiler panikleyerek yanlış kararlar verip coin’lerini düşük fiyata satabilirler. İki farklı siteden alış emri girme nedeni ise, düşük fiyattan alım şansını arttırmaktır. Daha fazla siteden aynı anda düşük fiyat emri girildiğinde, alt fiyattan alım şansı daha fazla olacaktır; fakat Bitcoin miktarınız daha fazla site arasında bölüneceği için karınız da düşecektir, bunun ayarını iyi yapmak ancak biraz tecrübe ve bu konuda zaman geçirmekle elde edilebilir.
Gün içerisinde, alış emrimizi, satış yapacağımız site üzerindeki fiyatlarla değerlendirerek güncellemek ve sabırlı olup takibini sürdürmek çok önemlidir, “emin olun ki alım işlemi düşük fiyattan yapılacaktır!.” Alış işlemi gerçekleştiğinde, anında satış yapılacak siteye MAX transferi yapılarak üst fiyattan satış gerçekleştirilir ve hesaba tekrar BTC yüklenir.
Son aşamada ise; satış yapılan sitedeki Bitcoin’leri, alış yapılacak siteye (veya sitelere) geri transfer ederek, arbitraj işlemi tamamlamış olunur. Gün içerisinde bu tür dönüşümlerden daha fazla yapılarak kar arttırılabilir.
Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:
- Arbitraj’ın kar oranı düşüktür; fakat yine de alım satım yapmaktan kaçınmamak gerekir, gün içerisindeki 5, 10 ve daha fazla arbitraj gün sonunda kayda değer bir kar getirebilir.
- Alım yapıldığı an diğer satış sitesinde fiyat düştüğünde, panik yapmayıp acele ile satım yapmayanlar daima kazanacaklardır.
Altcoinlerde al-sat yapmanın ipuçları ve taktikleriyle ilgili diğer yazımızı henüz okumadıysanız bu linkten erişebilirsiniz.
Not: Makalede anlatılanlar yatırım tavsiyesi değildir, yalnızca yazarın konu hakkındaki tecrübeleri aktarılmaya çalışılmıştır.
Yararlanılan Kaynaklar:
“arbitrage.” The Blakcwell Encyclopedia of Management. O’Connell, J. & Cooper, Cary L. Blackwell Reference Online, 2014. Web. 25 Mar. 2014.
“arbitrage.” Encyclopaedia Britannica Online Academic Edition. Encyclopædia Britannica Inc., 2014. Web. 25 Mar. 2014.