Bir İslam alimi tarafından Bitcoin’in şer’i kurallara göre hiçbir sakınca taşımadığını belirten bildiri yakın zamanda Bitcoin’de görülen 1.000 dolarlık artışın nedeni olabilir.
Müslümanlar dünya nüfusunun %23’ünü oluşturuyor ve çoğunluğu Hindistan, Endonezya gibi Asya Pasifik ülkelerinde olmak üzere dünya üzerinde 1.6 milyar müslüman nüfus yaşıyor. İslami kurallara Müslümanların faiz alıp vermesi doğru bir davranış değil hâl böyle olunca Bitcoin alım satımının İslam dinine göre doğru olup olmadığı hakkında birçok tartışma ortaya çıkıyor.
Dünyanın en hızlı büyüyen dini olan İslam geçtiğimiz yıl finans kurumları için önemli bir mesele haline geldi ve IMF 2017 yılında İslami bankaların sorunları konulu ilk tartışmasını gerçekleştirdi.
Endonezya’nın Cakarta şehrinde müftülük yapan Muhammad Abu Bakar 10 Nisan Salı günü “Bitcoin Helal mi? Haram mı? konulu bir makale yayınladı. Makalede genellikle Bitcoin’in İslam’a göre helal olduğunun üzerinde duruluyor. Muhammad Abu Bakar makalesinden bir kesit şöyle;
Almanya’da Bitcoin yasal ve bu yüzden Bitcoin Almanya’da İslami para olarak nitelendirilebilir. ABD ve diğer bazı ülkelerde Bitcoin yasal değildir fakat ödeme yöntemi olarak kabul edilebiliyor. Bu nedenle de İslami geleneksel para olarak kabul edilir.
İslam’da zenginliğin (varlık) korunmasına ilişkin güçlü hükümler vardır. Bu hükümler sürekli dalgalı bir yapıya sahip olan kripto paralar ve ICO’lara karşı olumsuz görüşün temel nedeni olabilir. Aslında Blockchain ve Bitcoin İslami hükümlerle uyumludur. Paranın sahibi olarak bankalar kabul edilirken Bitcoin ve Blockchain teknolojisinin sahibi yoktur.
Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinden fazlasını oluşturan Müslümanları ilgilendiren bu açıklamalar önümüzdeki günlerde kripto para piyasalarında önemli dalgalanmalara neden olabilir.