Değerli arkadaşlarım burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır.(Analiz tarihi: 13.08.2018)
Hazırlamış olduğum grafikler GÜNLÜK bazlı olup ölçeği LOGARİTMİKTİR.(Her kırmızı veya yeşil bar bir günü temsil etmektedir.)
Kripto para piyasasında değer kayıplarının artış gösterdiği ve yatırımcı psikolojisinin iyice zorlandığı bir haftayı geride bıraktık. Böylesine kötü bir haftada Bitcoin, haftaya 6930$ seviyesinden başlarken, hafta kapanışını 6330$ seviyesinden yaparak %8,7 değer kaybetti. Bitcoin’ in bu hareketi karşısında altcoinlerin tepkisinin daha sert olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi hafta içerisine gelişen teknik olaylara göz atalım.
Bitcoin haftaya L1 trendinin tam üzerinde yapmıştı. Haftanın ilk barında L1 trendinden yukarı bir hareket görsek de gelen satışlar trendin aşağı yönlü olarak kırılmasına neden olmuş. Satışların Salı günü de devam etmesiyle fiyat D (6100$) seviyesine kadar gerilemiş. Bu seviyeden bir tepki hareketi oluştuğunu görüyoruz. Ancak piyasadaki satış iştahı devam ettiğinden fiyat yeniden D (6100$) seviyesine gerilemiş ve 6000$ seviyesine doğru sarkma da gerçekleşmiş. Haftanın geri kalanında ise fiyatın D (6100$) seviyesinin üzerinde tutunma çabası içerisinde olduğunu görüyoruz. Fiyatın bu hareketi ile RSI indikatörü 30 değerine dokunuş yapmış ve bu seviyeden yukarı yönlü bir görünüm oluşturmuş. Hacim tarafında ise 20 günlük hareketli ortalamanın üzeri bir görünüm mevcut. Bu gelişmeler neticesinde esas değerlendirmemizi yapabiliriz.
Son iki hafta içerisinde 8500$ seviyesinden düşüşe başlayan BTC, 6000$ seviyesini test ederek %30’ luk bir değer kaybı yaşadı. 6000$ seviyesine gerilemesiyle de 5750$ olan bir önceki dip bölgesine de iyice yaklaşmış oldu. Bu durumun altcoin tarafını da olumsuz etkilemesiyle, piyasanın durumunun iyice kötüye gittiğini ve panik havasının hakim olduğunu görüyoruz. Teknik grafiğe baktığımızda ise mevcut durum için L1 trendinin aşağı yönlü kırılması görünümün olumsuz olduğunu teyit eder nitelik taşıyor. Fiyatın TOBO formasyonundaki omuz bölgesi olan D (6100$) trendi üzerinde tutunmaya çalışmasını olumlu olarak değerlendirebiliriz. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece fiyatın FIBO2 0.236 (6746$) seviyesine yöneleceğini değerlendiriyorum. FIBO2 0.236 (6746$) seviyesi daha öncesinde TOBO formasyonunda olduğu gibi önemli direnç bölgesini oluşturuyor. Bu seviyenin üzerinde direnç bölgesi olarak L1 trendini takip etmek uygun olacaktır. Fiyat yeniden L1 trendini yukarı kırar ise görünüm olumlu hale dönüşecektir. Ancak bu aşamada L1 trendinin yukarı kırılamayarak düşüş için onay alınma ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Piyasa olumsuz devam eder ve D (6100$) trendi aşağı kırılır ise ilk destek bölgemiz bir önceki dip bölgemiz olan 5750$ seviyesi olacaktır. Bu seviyenin altında ise 5500$ seviyesi destek olarak gündeme gelecektir. RSI tarafında yönün yukarı olması olumlu görüntü oluştursa da değer olarak 38 seviyesinde bulunulduğundan riskin halen devam ettiğini söyleyebilirim. Bu aşamada fiyat hareketine bağlı olarak pozitif uyumsuzluk oluşma durumunun takip edilmesi uygun olacaktır. Şimdi Bitcoin’ in uzun vade ayı-boğa piyasasını gösteren grafiği üzerinden kısa bir değerlendirme yapalım.
Üç hafta öncesine kadar gelen alımlar RSI indikatörünü 55 değerine epey yaklaştırmıştı. Ancak son üç haftalık sert düşüş RSI değerinin hızlıca düşmesine neden oldu. Mevcut durum için ise RSI indikatörünün yeniden yukarı yönelmesini ve sistemin otomatik olarak vermiş olduğu orta güvenirlikli mum formasyonunu olumlu olarak değerlendirebiliriz. Ancak sağlam bir boğa piyasası için RSI indikatörünün 55 değerinin üzerinde kalıcı olması gerektiği fikri halen geçerliliğini koruyor.