Değerli arkadaşlarım burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır. (Analiz tarihi: 18.03.2018)
Hazırlamış olduğum bu grafik GÜNLÜK bazlı bir grafiktir. (Her kırmızı veya yeşil bar bir günü temsil etmektedir.
Bu hafta nasıl geçti böyle, bu ne gerginlik? Evet dostlar bu hafta hakikaten oldukça bunaltıcıydı. 5900$ dibinden sonra güzel ivme kazanan BTC 11800$ seviyesine kadar iyi bir yükseliş sergilemişti. Bu noktadan düzeltme hareketine başlayan BTC sanki biraz olayı abartı gibi (Market maker ile inatlaşılmaz tabikide). Tabi gündemde olan G20 zirvesi bu baskılamanın artmasını sağladı diyebilirim. Fiyata bakacak olursak 9450$ seviyesinden haftaya başlayan BTC’in kapanışı 7450$ seviyesinden yaptığını görmekteyiz. Bu da yaklaşık %21’lik bir değer kaybına denk geliyor. Geçtiğimiz hafta oluşan teknik durumlara göz atalım ve değerlendirmemizi yapalım.
BTC haftaya FIBO 0.236 (9245$) seviyesinin hemen üzerinde başlangıç yaptı. Ancak bu seviyeden gelen satış baskısı ile FIBO 0.236 (9245$) seviyesinin üzerinde tutunamayarak değer kaybetmeye devam etti. Hafta boyunca düşüşe devam eden BTC’in oluşturduğu barlar A takozu üst trendine devam konumlanmış. Ancak son beş barın kapanışları trendin altında olması olumsuz bir tablo oluşturmuş diyebilirim. Bu gelişmeler doğrultusunda değerlendirmemizi yapalım.
BTC’in A düşen trendini kırdıktan sonra onay için tekrar trende geri gelmesi (pull back) durumunu oldukça normal karşılamıştım. Bu sayede kısa vade anlamında bir düzeltme şansını da bulmuş olacağını düşünüyordum. Ancak bu hafta düşüşün devam etmesi beni hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim. Tabi teknik analiz insan psikolojisinin bir nevi sayısal gösterimi olduğundan haberler ve beklentiler grafiklerimizi şekillendiriyor. BTC’i bu hafta en çok baskı altına alan gelişmenin ise G20 zirvesi olduğu aşikar. Buradan gelecek olumlu veya olumsuz haberler ileriki zamanlar için grafiğimizi şekillendirecektir. Bu hafta grafiğimde ufak bir değişiklik yaptım. Grafiğin sade görünmesi adına ichimoku indikatörünü kaldırdım ve Orta vadede destek olarak çalışmış olan C trendini grafiğime ekledim.
Fiyat üzerindeki bu baskının devam etmesi durumunda C trendi üzerinde işaretlemiş olduğum bölgenin direnç olarak çalışmasını beklemekteyim. Bu seviyenin altına sarkma olur ise bir önceki dibimiz olan FIBO 0 (5900$) seviyesi takibimizde olmalıdır (ikili dip formasyonu oluşma durumu takip edilmelidir). Piyasa rahatlar ve baskıdan kurtulup yönü yukarı çevirir ise öncelikle A takozu üst trendinin üzerine geçilmesi takip edilmelidir. Bu seviyenin üzerinde ise FIBO 0.236 (9245$) seviyesi direnç olarak takibimizde olmalıdır. Bu direncin geçilmesi halinde FIBO 0.382 (11289$) seviyesi direnç olarak gündeme gelecektir. Bu seviye daha önceden iki defadır geçilemediğinden oldukça önem arzediyor diyebilirim. RSI indikatörünün 30 seviyesine yaklaşması aşırı satımda olduğumuzu göstermekte. RSI indikatörünün önceki hareketlerini baz alacak olursak bu seviyelerden dönüş yaptığını görmekteyiz ki bu da olası bir dönüş için bizlere fikir veriyor.
WMA indikatörlerini inceleyecek olursak gelen satış dalgası ile fiyat maalesef WMA 200 seviyesinin altında seyrediyor. Daha kısa periyotlu olan WMA 21 ve WMA 89 ise yönü aşağı çevirmiş durumda. Bu haliyle grafik olumsuz bir görüntü oluşturmuş durumda. Fiyatın artış göstererek WMA 200 seviyesinin üzerine geçmesi görünümün düzelmesi için ilk adım olacaktır.