Değerli arkadaşlarım burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. Yapmış olduğum analiz ve değerlendirmeler teknik verilere dayalı eğitim çalışmasıdır. (Analiz tarihi: 21.01.2018)
Hazırlamış olduğum bu grafik GÜNLÜK bazlı bir grafiktir. (Her kırmızı veya yeşil bar bir günü temsil etmektedir.
Kripto para piyasaları için gergin geçen bir haftayı daha geride bıraktık. Bu hafta da düzeltme hareketinin devam ettiğini görüyoruz. Hafta başında BTC fiyatı 13500$ civarında iken hafta içerisinde 9200$’a kadar düşüş gösterdi. Yaklaşık %32 değer kaybına tekabül eden bu düşüş piyasayı oldukça gerdi diyebiliriz. Özellikle 10000$ psikolojik direncinin de altına inilmesi panik satışlarını da beraberinde getirdi. Tabi bu seviyeler nakitte bekleyen yatırımcı içinde fırsat yaratmış durumda ki gelen tepki alımları ile fiyatın tekrar 13000$ civarına çıkması bunu göstermekte. Hafta kapanışında ise 11800$ civarında seyreden BTC’de hafta genelinde %14’lük bir değer kaybı söz konusu. Hafta içerisinde gelişen teknik durumlara göz atalım ve değelendirmemize geçelim.
BTC haftaya T3-T4 kanalı içerisinde başlangıç yaptı. Geçtiğimiz haftalarda T3 trendinin destek olarak çok iyi çalıştığından bahsetmiştim. Fakat bu hafta T3 trendinin kuvvetli bir kırmızı bar ile aşağı kırıldığını görüyoruz. Bu sert kırılım ile birlikte T2 ve T1 trendleri de destek olarak çalışamadı. Bir sonraki barda ise düşüş devam ederek T1 trendinin altına bir sarkma meydana geldi. Oluşan bu bar mum grafiği teknik analizine göre “Doji Sabah Yıldızı” özelliğini taşımaktadır. Ayı piyasası sonrasında boğa piyasasına dönüş ile ilgili fikir verir. Nitekimde bu seviyeden bir yukarı yönlü dönüş görmekteyiz. Dönüş ile birlikte T1 ve T2 trendleri arası 2 barlık bir hareket söz konusu. Bu seviyede iken T2 trendinin güçlü bir barla yukarı kırıldığını görüyoruz. Bu bar ile FIBO 0.236 direncininde üzerine de geçiliyor fakat bu seviyede kalıcı olunamıyor. Haftanın son gününde ise satışların arttığını görmekteyiz. FIBO 0.236 desteği ve T2 trendi aşağı kırılarak T1-T2 kanalına geçilmiş durumda. Bu gelişmeler ışığında değerlendirmemize geçelim.
T1-T2 kanalında hareketini sürdüren BTC için T1 trendinin önemli destek konumunda olduğunu belirtmeliyim. RSI indikatörünün henüz düşeni kıramaması ve yönün aşağı olması kısa vade için bir müddet geri çekilme olma olasığını gösteriyor. Düşüş devam edecek olursa T1 üzerinde A1 bölgesini destek olarak takip etmek gerekecektir. T1 trendi aşağı kırılımı gerçekleşir ve 3 gün trend altında kapanış gerçekleşirse düşüşün hızlanacağını değerlendiriyorum. Bu noktada ise FIBO 0 seviyesi destek olarak takibimizde olmalıdır. Piyasa yukarı yöne müsade eder ise ilk direncimiz T2 trendi üzerinde A2 bölgesi olacaktır. Bu bölgenin üzerinde ise FIBO 0.236 seviyesi takibimizde olmalıdır. FIBO 0.236 seviyesi yukarı kırılır ise T3 trendi üzerinde A3 bölgesi gündeme gelecektir. T3 daha öncesinde iyi bir destek olarak çalıştığından bu seviyeye gelinir ise güçlü bir direnç olarak çalışma ihtimali bulunmakdadır.
Bu hafta ki yazımda yukarıdaki grafiğime ek olarak WMA (ağırlıklı hareketli ortalama) 21, 89, 144 ve 200 günlük hareketli ortalamaları içeren yeni bir grafik daha eklemek istedim. Grafik üzerinde destek ve direnç olarak çalışan bölgeleri ve düşüş veya yükseliş için onay alınan bölgeleri belirttim. Bu grafik üzerinde belirtmiş olduğum hareketli ortalamaları takip ederek orta ve uzun vade için değerlendirme yapabilmek mümkün olacaktır.